Mahkeme '5'li çete' olarak anılan çete üyelerinin her birine 75'er yıl hapis cezası verdi. Yargıtay onarsa karar, teşekkül halinde hırsızlığa verilmiş en ağır ceza olarak Türk yargı tarihine geçecek.

Ankara'da eski devlet bakanları Kürşat Tüzmen ve Zekeriya Temizel ile MİT eski Daire Başkanı Afet Güneş'in de içinde bulunduğu çok sayıda ünlü ismin evlerini soyan hırsızlık çetesine rekor bir ceza verildi. Zanlıların herbiri 75'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar temyiz edildi. Son sözü Yargıtay söyleyecek.

SAHTE SU BAYİSİ AÇTILAR

Başkent'te 50 dolayında lüks evin giriş kapılarını "özel" aparatlarla kırdıktan sonra soyan çete hırsızlık masası ekiplerinin uzun süre takibi sonucu yakalanmıştı. Liderliğini "ayı" lakaplı Ali A'nın yaptığı çetenin özellikle bakan, milletvekili ve üst düzey bürokratların oturduğu Çankaya semtinde su bayisi açtıkları belirlendi. Kendilerine "su dağıtıcısı" süsü veren zanlıların soyacakları lüks evlerin keşif ve gözetlemesini yaptıkları tespit edildi. Çete üyelerinin evleri boş olduğunu anladıklarında soydukları anlaşıldı. Evlerdeki para, mücevher, altın ve elektronik eşyaları çalan çete profosyonelce çalışarak arkalarında iz bırakmadı.

SU DAĞITIM ARACINDA TAŞINDI

Hırsızların su dağıtım aracı gibi gösterdikleri kamyonetlerle çaldıkları eşyaları kaçırdıkları belirlendi. Asayiş Şubesi altı aylık bir takipten sonra hırsızlık çetesine "Kutsal Damacana" filmi adıyla operasyon gerçekleştirdi. Göstermelik olarak açılan su bayiinde mahkeme kararı ile yapılan aramada çok sayıda LCD, LED TV, laptop, kamera vb. elektronik eşyalar, altın takılar, pahalı saatler ile gümüş yemek takımları ele geçirildi.

Çete üyelerinin hırsızlıktan elde ettikleri gelirler ile lüks bir yaşam sürdüğü ortaya çıktı. Zanlıların 2 bin-2 bin 500 liraya kiraladıkları evlerde özel partiler verdikleri anlaşıldı.

REKOR CEZA VERİLDİ

2009 yılı ortasında düzenlenen operasyonla yakalanan çete üyelerinin yargılandığı davadan karar çıktı. 'Kutsal Kedi' lakaplı Mehmet K, 'Yılan' lakaplı Hüseyin A, 'Ayı' lakaplı Ali A, Yılmaz A. ve Bülent Ş. hakkında yerel mahkeme rekor hapis cezaları verdi. Mahkeme herbir sanık hakkında 75'er yıl hapis cezasına hükmetti. Dosya temyiz için Yargıtay'a gitti. Yargıtay yerel mahkemenin kararını onarsa rekor ceza bir "ilk" oluşturacak.

Çalınan tabancası teslim edildi

Operasyon sonrası hırsızlardan elde edilen çalıntı eşyalar mağdurlara teslim edildi. Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in dede yadigârı köstekli cep saati ile MİT Daire eski Başkanı Afet Güneş'in tabancası bulunarak kendilerine teslim edildi. Zekeriye Temizel o tarihlerde Emniyet'e gelerek köstekli saati teşhis etmişti. Kürşat Tüzmen de hırsızlık mağdurları arasında yeralmıştı.