Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) 36. Olağan Kongresi İstanbul’da yapıldı. İstanbul Kongre Merkezi’nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başlayan kongrede, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter, UEFA Başkanı Michel Platini ve yönetim kurulu üyeleriyle, 53 üye ülke federasyonu temsilcileri yer aldı.

UEFA’nın 36. Olağan Kongresi’ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, hukukda suçların şahsiliği ilkesi olduğunu söyleyerek, “Hukukta bildiğiniz gibi suçların şahsiliği ilkesi vardır. Bir de bizim siyasetçiler olarak gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında zaman zaman muhatap olduğumuz sıkıntılar vardır. Gerçek kişi ve tüzel kişi noktasında değerlendirmeyi iyi yapmak lazım. Gerçek kişilerin işlediği suçlar sebebiyle eğer tüzel kişilik suç ve ceza almaya kalkarsa burada sadece bir tüzel kişi, kurum ceza almıyor. Yeri geliyor, milyonlarca o tüzel kişiliğin sempatizanı olan kişiler, belki bir şehir, birkaç şehir, burada cezalandırılmış oluyor. Burada suçların şahsiliği ilkesinden hareketle kim olursa olsun, bu şikeyi ve suçu kim işlemişse, cezaların caydırıcılığından hareketle en büyük cezayı alması en önemli adımdır ve bunun yapılması lazım. Oradan hareketle bunun sürdürülmesi inanıyorum ki, özellikle futbola olan, spora olan aşkı ve sempatiyi daha farklı bir şekilde geliştirecek ve onları sürekli olarak geri götürmeyecektir’’ dedi.

Futbol endüstrisinin, ticaretinin, reklamın, paranın, finansmanın, spor ruhunun önüne geçmesini engellemek zorunda olduklarını belirten Erdoğan, futbolu, bir sanat, bir gösteri sanatı olarak muhafaza etmek, futbolu, barışın, dayanışmanın aracı olarak korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarını ifade ederek, “Kısacası Fair Play hakim olmalı. Futbolun da, sporun da, şiddetle, hileyle, şikeyle anılmasını önlemek, bu noktada en güçlü tedbirleri almak ve kararlılıkla uygulamak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

Türkiye olarak, şiddet ve şikeye karşı gerçekten kararlı bir tutum içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, çıkarılan yasayla, futbolda şiddeti, futbolun tadını kaçıran şikeyi en sert şekilde cezalandırdıklarını, böyle tatsızlıkların önüne geçmek için son derece hassas bir tutum izlediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ırkçılığın bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Irkçılık, insanlığa, vicdana aykırı olduğu kadar, sporun ve futbolun ruhuna tamamen aykırıdır’’ dedi.

Erdoğan, futbolun da dilinin barışın dili olduğunu belirterek, 1969 yılında Orta Amerika ülkeleri arasında, 1970 Dünya Kupası elemelerinde çıkan kavgalarda, ardından iki ülke arasında çıkan savaşta maalesef 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

“Biz de futbol tarihi boyunca çok acı olaylar yaşadık, elim hadiselere, hatırlamak istemediğimiz ölümlere şahit olduk’’ diyen Erdoğan, yaşanan acı hadiselerin hiçbirinin futbolun ruhundan, futbolun manasından ortaya çıkmadığını söyledi.

Erdoğan, tam tersine futbolun, tıpkı Pele’yi seyretmek için aralarında ateşkes ilan eden Afrika ülkelerinde olduğu gibi, kaynaşmanın, tanışmanın ve paylaşmanın aracı olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, çocukların ve kadınların statlara daha fazla ilgi göstermesi, statlarda kendilerini rahat ve güvenli hissetmeleri için gerekli adımları kararlılıkla attıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Burada, futbolu, futbol ve spor dünyasını çok yakından ilgilendiren bir hususa, özellikle de bir tehlikeye dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Irkçılık, bir insanlık suçudur. Irkçılık, insanlığa, vicdana aykırı olduğu kadar, sporun ve futbolun ruhuna tamamen aykırıdır. Yeşil sahalarda olmasa bile, tribünlerde, ırkçı, ayrımcı eğilimlere karşı son derece hassas ve dikkatli olmamız gerektiği açıktır. Son dönemde Avrupa’da tırmanma eğilimi gösteren ırkçılığın, spora ve futbola nüfuz etmemesi, bu noktada üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir durumdur diye düşünüyorum. Futbolun saflığını esir almaması için, başta FIFA ve UEFA olmak üzere tüm tarafların hassasiyet sergileyeceğine yürekten inanıyorum.’’

Konuşmasının sonunda bir kez daha UEFA Genel Kurulu’nu İstanbul’da gerçekleştirdikleri için Başkan Michel Platini’ye teşekkür eden Erdoğan “Şimdiden diyorum ki, bu toplantıyı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı İstanbulumuzda yapmak üzere adımını atmanın da zihinsel olarak dünyanızda yer alması temennisiyle UEFA yönetimine teşekkür ediyor, FIFA Başkanı Blatter’e katıldıkları için şükranlarımı sunuyorum’’ diye konuştu.