Ergenekon duruşmasında mahkeme heyeti ve savcısını kastederek, “Tayyip Erdoğan diyor ki ben onlarla işbirliği halindeyim” diyen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.
Ergenekon davasının 4 Kasım 2011 tarihindeki 200. celsesinde söz alan Perinçek, mahkeme heyeti ve savcısını kastederek “Tayyip Erdoğan diyor ki ben onlarla işbirliği halindeyim” demişti. Bu sözler üzerine de Ergenekon davasının mahkeme heyeti ve savcısı, Perinçek hakkında ‘hakaret’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu üzerine Silivri Savcısı Burhanettin Öztürk iddianame hazırlamıştı.Perinçek’in, “Bakın dosya kapsamında böyle yargılama olmaz”, “Nasıl siyasi değil”, “Tayyip Erdoğan diyor ki ben onlarla işbirliği halindeyim” dediğini belirten savcı iddianamesinde şu ifadelere yer vermişti: 

‘Suç olmaktan çıkarmaz’
“Şüphelinin Erdoğan’ın kamuoyuna açık platformda basın ve yayın organlarında çıkan bir konuşmasında söylediği cümleleri mahkemede aktardığını, bunun dışında bir şey söylemediğini belirtmişse de bu ifadelerin Başbakan tarafından kullanıldığı kabul edilse dahi mahkemede aktarılmasının ve küçük düşürücü, rencide edici tarzda kullanılmasının bu sözleri suç olmaktan çıkarmayacağı, şüphelinin mahkeme heyetine karşı sarf edilen sözleri nedeniyle mahkeme başkanınca uyarıldığı beyanlarla mahkemenin adil ve tarafsız bir yargılama yapan mahkeme heyetinin saygınlığını zedelediği gibi görülmekte olan davanın siyasi bir dava olduğu yönünde algı oluşturmaya çalıştığı ve mahkeme heyetini siyasi yargılamanın unsuru gibi gösterdiği...”
Savcı Öztürk, mahkeme üyeleri ve savcıların BM İnsan Hakları Komisyonu’nun kabul ettiği, HSYK’nın da benimsediği Bangalor Yargısal Davranış İlkeleri’ne aykırı hareket ettiğine dair beyanlarına rastlanmadığını, mahkeme heyetinin şüpheliyi suçu işlemeye itecek herhangi bir tavrının da görülmediğini, buna rağmen şüphelinin yargı makamlarının şeref ve saygınlığına karşı yoğun suç işleme kastı içinde bulunduğunu öne sürmüştü. İddianamede, Perinçek’in sözleriyle  kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret suçunu işlediği ifade edilmişti.

İlk celsede beraat
Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen davanın ilk duruşmasında Perinçek, savcının sadece bir cümlesini suçladığını, o cümlenin de Erdoğan’a ait olduğunu söyledi. Erdoğan’ın 2008 yılındaki Ergenekon yargılamasında “Onlarla işbirliği halindeyiz” şeklindeki ifade kullandığını söyleyen Perinçek, “Tayyip Erdoğan alenen kamuoyu önünde yargıyla işbirliği halinde olduğunu ilan ediyor. 70 milyonun önünde Erdoğan bunu söylüyor hakimler incinmiyor da duruşmada söyleyince mi rencide oluyor?” dedi. İddianamedeki “Bu ifadelerin Başbakan tarafından kullanıldığı kabul edilse dahi” ifadesini eleştiren Perinçek, “Savcılar dürüst olacak” ifadesini kullandı.  Mahkeme, Perinçek’in  sözlerinin hakaret unsuru taşımadığına kanaat getirerek, ilk duruşmada beraatine karar verdi. 



Milliyet