Dış Haberler Servisi - Guatemala hukuku, 1982 yılında 201 kişinin ölümüyle sonuçlanan Dos Erres katliamındaki rolü nedeniyle eski bir askeri 6 bin 60 yıla mahkûm etti. Seçkin bir askeri birliğin üyesi olduğu belirtilen Pedro Pimentel Rios (54) adlı eski askerin, 1960-1996 yılları arasında yaşanan iç savaş sırasındaki suçlarından ötürü 60 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan 5. eski asker olduğu bildirildi.

En uzun hapis cezasının 50 yıl olduğu ülkede sembolik bir anlam taşıyan söz konusu ceza hem 201 kurbanın her biri için 30, hem de insanlığa karşı suç işlemekten 30 yıl mahkûmiyeti içeriyor. Orduda uzun yıllar eğitmenlik yapan Rios, ABDnin Kaliforniya eyaletinde Santa Ana kentinde bir konfeksiyon fabrikasında işçilik yaparken 2010 yılı Mayısı’nda göçmen bürosunca tutuklanmış, bir yıl sonra da Guatemalaya iade edilmişti.

En az 200 bin kişinin ölümüne yol açan Guatemaladaki iç savaşta, 1982 yılı Aralık ayında onlarca asker, Dos Erres köyüne baskın düzenleyerek, kadın ve çocuklar dahil olmak üzere 201 kişiyi sistematikbiçimde öldürmüş, katletmeden önce kadınlara ve genç kızlara tecavüz etmişti.

Diktatörü de mahkemeye çıkardılar

İç savaşlardaki ölümlerin çoğundan ABD destekli Guatemala ordusu sorumlu tutuluyordu. Guatemala hükümeti iç savaşla ilgili incelemeyi 1994 yılında başlatmış ve 162 iskeleti ortaya çıkarmıştı. Hükümet, iç savaşın en kanlı evresi olduğu belirtilen 1982-83 yılları arasında ülkeyi 17 ay yöneten eski diktatör Efrain Rios Monttu da yargı önüne çıkarmıştı. 1700 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve insanlığa karşı suç işlemek ve katliam gerçekleştirmek suçlarından mahkûm olması beklenen 85 yaşındaki Montt, halen affedilmesi için yaptığı başvurunun yanıtını bekliyor.