Kerbela gibi

Haber Merkezi - Katliamda yakınlarını kaybeden aileler zamanaşımı kararıyla bir kez daha yıkıldı.

Handan Metinin babası Sadık Metin: Böyle bir ülkede yaşamaktan utanç duyuyorum, utanç. İçerdeki yatanları da bıraksınlar, herkes rahat ederdi. Çok öfkeliyim. Ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Verilen karar acılarımızı kat kat arttırmıştır. Bu mu adalet?

Sanatçı Muhlis Akarsunun yeğeni Selahattin Akarsu: Olacağı buydu. Bu ülkede adaletin nasıl işlediği, işletildiği bir daha somut bir şekilde gösterilmiş oldu. Adeta yıkıldık. Kerbela gibi Madımak katliamı da insanlığın bilincinde haksızlığın, hukuksuzluğun sembolü olmaya devam edecek.

Huriye ve Yeşim Özkanın babası Hikmet Özkan: İnsanlık adına utanç içerisindeyiz. Biz bu davanın böyle biteceğini zaten biliyorduk. Umudumuz yoktu. Bu davanın böyle sonuçlanmasını sağlayanların da, katillerin de bu halkın vicdanında mahkûm olduğunu görüyorum.

Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur: Yargıtay süreci var, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci var. Asıl önemlisi vicdanlarda devam edecek bir dava.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel: Hâkimin Deniz Feneri savcılarının başına ne geldiyse benim de başıma o gelirkorkusuyla böyle karar verdiğini düşünüyorum.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez: Bir nevi devlet kendisini burada aklıyor. Türkiye yeni bir utançla baş başa kaldı.

Sivas’ta Madımak Oteli önünde polis geniş güvenlik önlemleri alırken yapılan açıklamada karar Türk hukuk tarihi için yüz karasıolarak nitelendirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kararı yargının yüz karası olarak nitelendirdi. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, kararın hukuk dışı olduğunu söyledi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, kararla yüreklerdeki yaraların kapanmadığını belirtti. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kararın Türkiye siyasi tarihine kara bir leke olarak geçeceğini belirtti.

Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç, Bu karar Türkiyenin köpeklerin serbest bırakılıp, taşlarının bağlandığı bir köy olduğunu gösteriyordedi. Almanya’nın Hamburg eyaletinde biraraya gelen demokratik sivil toplum kuruluşları, Türk konsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktılar.

İzmirde Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, İnsanlık suçları zamanaşımına uğratılamaz pankartı eşliğinde Konak Metro İstasyonundan Konak Meydanına yürüdü.

Hopada çıkan olaylarla ilgili Ankarada düzenlenen gösteriler üzerine haklarında dava açılan 28 kişinin yargılandığı duruşmada, davanın sanıkları, duruşma esnasında göğüslerine Sivas’ta hayatını kaybeden kişilerin fotoğraflarını asarak tepki gösterdi.


Polis terörü

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Sivas katliamının eylemcilerinin zamanaşımıyla kurtarılmasına tepki gösteren gruba adliye önünde polis sert müdahalede bulundu. Ankara Adliyesi çevresinde sabah erken saatlerden itibaren polis barikat kurarak yoğun güvenlik önlemi aldı. En kalabalık günlerinden birini yaşayan adliye önünde bazı Alevi dernekleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendika ve konfederasyonlar ile Öğrenci Kollektifleri üyelerinden oluşan binlerce kişi tek yürek oldu. Davanın düştüğü haberinin dışardaki gruba söylenmesi üzerine bekleyenler sloganlarla karara tepki gösterdi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyelerinin arasında bulunduğu bazı grupların Kızılaya doğru yürümek istemesi üzerine polisin müdahalesi sert oldu. Adliye önünde bekleyenlerin üzerine biber gazı ve tazyikli su sıkıldı. Çok sayıda kişi ezilme tehlikesi geçirdi, gazdan etkilendi. Olaylar sırasında Milliyet gazetesi foto muhabiri Serdar Özsoy da başına gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandı. Dağılan grubun Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önünde toplanması üzerine polis buraya da müdahale etti. Ara sokaklara dağılan göstericiler ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Ankara Anakent Belediyesi mahkeme kararının ardından çıkan olaylarda, adliye çevresindeki bariyerler ve otobüs duraklarına zarar verildiğini belirterek suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.