Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP), Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde devam eden 100'ü aşkın tutuklu gazeteci için düzenlediği "Tanıklık Günleri" sona erdi. Son eyleme, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Nail Güreli ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da destek verdi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan grup, "Hapisteki gazetecilere özgürlük" yazılı pankart açarak "Özgür basın susturulamaz" sloganı attı. Türkiye'de tutuklu bulunan gazetecilerin anlatıldığı ve 18'inci ve son eylemde Ergenekon davası tutuklu sanığı Kanal B Yönetim Kurulu Başkanı ve CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ile 5 tutuklu gazetecinin gazetecilik faaliyetleri anlatıldı.

"YARGI BU ÇELİŞKİYİ ORTADAN KALDIRSIN"

Eylemde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Nail Güreli, tutuklu bulunan gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri dışında tutuklandığı yönündeki açıklamaların çelişki yarattığını belirtti.

Güreli, "Davaların iddianamelerinde sözde suç olarak sayılanların çoğu gazetecilik faaliyetleri ile ilgili. Bu faşizan düşüncenin çelişkisidir. Yargı bu çelişkiyi ortadan kaldırsın ve meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetlerinden yargılandığını kabul etsin. Demokrasi, haksızlıklardan hesap sorulması için vardır. Hesap sorulamıyorsa demokrasi yoktur. Bizler demokratik hakkımız sorguluyoruz. Halkı koruyan, halktan yana yasalar istiyoruz. Mesleğimizin namusuna zulm edenlerin yargılanmasını istiyoruz. Bu sorun gazetecilere baskı sorunu değil. Basının görevi muhalefet etmektir. Özel Yetkili Mahkemeler terörüne biran önce son verilmeli" dedi.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise 100'e yakın gazeteciye tanıklık ettiklerini, 21. yüzyılda gazetecilerin tutuklu bulunmasının utancının Ak Parti'ye ait olduğunu savundu.

GÖP'TEN TAKSİM'DE EYLEM ÇAĞRISI

GÖP'den yapılan açıklamada ise Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ), her ülkedeki tutuklu gazetecileri sahiplenme kampanyası başlattığını, Belçikalı gazetecilerin Odatv davasının tutuklu sanığı Barış Terkoğlu için eylem yaptıklarını açıkladı.

GÖP tarafından yapılan açıklamada yarın akşam saat 19.00'da Taksim Tünel'den Meydana gazetecilerin yürüyeceği belirtildi. - İstanbul / Şişli