Hamsici, basın mensuplarıyla düzenlenen tanışma toplantısında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

''28 Şubat sürecinde Genelkurmay'da brifing alan hakim ve savcılarla ilgili resen bir inceleme başlatacak mısınız?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Hakim, savcılarla ilgili böyle bir düşüncemiz yok. Gelişmeleri izleyelim bakalım. Yani brifing almaya giden hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapmayı düşünmüyoruz, ama gelişmeleri değerlendireceğiz. Varsayım üzerine bir şeyler söylemek çok doğru değil. Brifingde ne söylenmiş de hakim ve savcılar bundan etkilenmiş.''

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da aynı yöndeki soru üzerine, o dönemde çok tartışılan bu brifingin Adalet Bakanlığı ile dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu arasında da tartışmalara neden olduğunu belirterek, ''O dönemde Sayın Bakan, brifingle ilgili hakim ve savcılara izin vermediğine ilişkin bir yazı göndermişti. Ancak bu konu HSYK'nın gündemine gelmiş ve kurul 'Bu konu Adalet Bakanının izin vereceği hallerden değildir, dolayısıyla gidebilirler' demişti'' diye konuştu.

Geçmişte yapılan işlemleri yok sayamayacaklarını ve devlette devamlılığın esas olduğunu ifade eden Okur, ''Bu husus dönemin HSYK'sında konuşulmuş, tartışılmış, herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varılmış. Dolayısıyla tekrar 'Haydi gelin bakalım, yeniden buna bakalım' demek düşünülemez, ama somut olarak bir şikayet gelir ve 'şu, şunu yapmıştır' diye önümüze delil koyarlarsa o ayrıca değerlendirilir. Ama bunun dışında 'O dönemin hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme yapalım' demek düşünülemez'' dedi.

Hamsici, soruşturmayla ilgili kendisine gelen ayrıntıların tekrar sorulması üzerine, şunları söyledi:

''İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1 ve Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Gözaltına alınması kararı çıkanlar arasında emekli Orgeneral Çevik Bir, Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan gibi isimler bulunuyor. Arama yapılan yerler de var dendi. İlk sorduğumuzda Nuh Mete Yüksel'in evinde de arama yapılıyor gibi bir bilgi geldi ama doğrulanmadı.''




AA