ANKARA - Balyoz davasında avukatların, duruşma salonuna savunma haklarının kısıtlandığı gerekçesiyle girmemesiyle yaşanan tıkanıklığınaşılması için bulunan avukatsız yargılama formülünün fikir babasının yargılamayı yapan mahkemenin başkanı Ömer Diken olduğu anlaşıldı. Bu iddiayı gündeme getiren Balyoz davası sanıklarının avukatı Celal Ülgen, Mahkeme Başkanı Ömer Diken bir görüşmemizde, Sizin davanız için değil, avukatlar gelmeyince elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu maddenin değişmesi iyi olur demişti açıklamasını yaptı. Ülgen bu davaların AİHMden tazminatlarla döneceği uyarısında bulundu.

Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK) yapılması öngörülen değişiklikte avukatların duruşma salonundan çıkartılmasını sağlayacak düzenlemeyi öneren isim belli oldu. Suç duyurusunda bulunduğunu belirten Ülgen, CMKnin 188. maddesi ile ilgili olarak Mahkeme Başkanı Ömer Dikenin Ankaradan bir seminerden geldikten sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

Mahkeme Başkanı Ankaradan bir seminerden gelmişti. İki celse Mahkeme Başkanlığı Ali Efendi Peksak yapmıştı. Üçüncü celse Mahkeme Başkanı ile görüşürken Ankaraya gideceğimi söyledim. Adalet Alt Komisyonunda III. Yargı Reformu Paketinin görüşmesine katılacağımdedim. Mahkeme Başkanı bana Kendisinin de Ankarada bir seminerde olduğunusöyledi. Ve ekledi; Yargı reformu paketi içinde CMKnin 188. maddesi değişikliği var. Sizin davanız için değil, ama diğer davalarda elimiz kolumuz bağlanıyor avukat gelmeyince. Bu maddenin değiştirilmesi iyi olurdemişti. Yani çok önceden yargı reformu gibi bir yasa değişikliği paketinin içine avukat olmaksızın da duruşma yapabilmek gibi bir olanak sağlanmakistendiği açıktır.