Darbe girişiminden bu yana ısrarla Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesini isteyen AKP, Adalet Bakanlığı aracılığıyla yeni bir hamlede bulundu. ABD Adalet Bakanlığı’na Gülen’in geçici tutuklanmasını talep eden yazı gönderildi. ‘Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı’ olarak tanımlanan Gülen’le ilgili geçici tutuklama talebinde, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin Gülen’in emir ve komutası altında gerçekleştirildiği belirtildi.

Yazıda, “Bu şahıs ülkemizde gerçekleştirilen birçok suçun yanı sıra 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen kanlı darbe teşebbüsünün talimatını veren kişi olarak tutuklanması talebiyle aranmaktadır” denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin yakalama kararının da eklendiği yazıda, ABD’nin Pensilvanya eyaletinde ikamet eden Gülen’e bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde değişik rütbelerde görev yapan ‘FETÖ mensubu’ askerlerin yine Gülen’in emir ve komutası altında silahlı askeri bir darbe girişiminde bulunduğu kaydedildi.


Nelerle suçlanıyor?
Gülen’e atfedilen suçlar şöyle sıralandı; ‘nitelikli şekilde kasten öldürme, cumhurbaşkanına suikast, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek.’ Yazıda ayrıca Gülen hakkında ‘silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan’ 10 yıldan 15 yıla kadar, diğer suçlardan ise müebbet hapis cezasının öngörüldüğü belirtildi.

Adalet Bakanlığı, geçici tutuklama talebinin Türkiye ile ABD arasındaki ‘Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması’nın 10’uncu maddesi kapsamında olduğuna dikkat çekti.

İlk resmi talep
AKP darbe girişiminden önce de ABD’ye Gülen’le ilgili dört ayrı dosya göndermiş ve bu dosyalar üzerinden geçici tutuklama talep etmişti. Bakanlık, böylece Gülen’e dair ilk geçici tutuklama talebini de ABD’ye iletmiş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Gülen’in iadesiyle ilgili belgeleri titizlikle incelediklerini ve yurtdışına kaçmasından endişe duymadıklarını söylemiş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise ABD’yle Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına göre ABD yetkili makamları karar alana kadar Gülen’in gözaltına alınması gerektiğini kaydetmişti. Eylül ayının başında Çin’de düzenlenen G-20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Barack Obama’yla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen’in iadesi için ‘hukuk çerçevesi’ içinde çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.


Kaynak: Birgun.net