- OZAN ÇINAR - Istanbul

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, cumartesi günü Özgür Gündem hakkında “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle verdiği bir aylık kapatma kararını Taraf, Cumhuriyet, Evrensel ve Birgün dışındaki gazeteler görmedi. Meslek örgütleri geç de olsa karara tepki gösterirken en keskin açıklamalardan biri New York merkezli Committee to Protect Journalists’ten (CPJ - Gazetecileri Koruma Komitesi) geldi.

CPJ’den yapılan açıklamada “Gazetenin basılması ve kapatılmasıyla ilgili dehşete düştük” denilirken yetkililer el konulan kopyaları iade etmeye ve gazetenin çalışmalarına yeniden başlamaya derhal izin vermeye çağrıldı. Açıklamada “Başbakan reformlara bağlı olduğunu iddia ediyor ancak hassas konularda yayın yapan basını düzmece suçlamalarla susturmaya devam ediyor. Bir anlam ifade etmesi için taahhütler eylemlerle tutarlı olmalı” denildi.

Türkiye’den başkanlığını Basın Konseyi’nin yaptığı Gazetecilere Özgürlük Platformu, kararın çoğulculuğun egemen olduğu demokratik toplum yapısı ile asla bağdaşmadığı belirtilerek, “Karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları ile güvence altına alınmış ‘ifade özgürlüğü’ standartlarını kesinkes ihlal eder mahiyettedir” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye’de baskı politikalarının giderek arttığına dikkat çekerek, “Bu Türkiye’nin geleceği açısından bir çıkış yolu değil” ifadelerini kullandı. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay, uzun zamandır ilk kez bir gazetenin basılmış nüshalarına el konulduğunu belirterek, “Bu basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır” dedi.

‘AKP’nin Kürt stratejisinin uzantısı’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto ise, “Bu kapatma kararının, AKP iktidarının Kürt sorununa dair stratejisinin bir uzantısı olduğunu düşünüyorum. Kitap ve gazete toplatma gibi yasaklar bir yana bugün basında oto sansür çok yaygın ve en tehlikelisi de bu. Hükümet bir korku iklimi yaratıyor” diye konuştu.Taraf ’ın sorularını yanıtlayan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da 1990’larda gazetenin sık sık kapatıldığını, muhabirlerinin öldürüldüğünü hatırlatarak, “Ama o dönem OHAL, kanunsuzluklar, çeteler dönemiydi. Şimdi çokça demokrasiden bahseden bir iktidar, gazete kapatıyor” dedi.

Taraf