Karayollarında ve karayolları ile bağlantılı olan yollarda gerçekleşen trafik kazalarında her sene binlerce insan yaralanmakta veya hayatını kaybetmektedir. Özellikle pandemi ile birlikte başlayan sıkı denetimler ve uygulanan hız limitleri kazaların azalmasını sağladı.

Trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşımız yaralanıp veya vefat ederken son iki yıldaki veriler umut verici seviyeye yükseldi. Her ne kadar kamuoyunda tartışma yaratsa da hız limit kontrolleri ve radar uygulamaları ve bu uygulamalara takılanlara verilen cezalar kazaların azalmasına etken oldu.

Trafik kazalarındaki en önemli etken olan, hız, alkol ve dikkatsiz araç kullanma gerekçeleri bu kontroller sayesinde minimumlara indirgendi. Trafik kazalarında birçok kişi süreçten etkilenmekte. Kazalarda olayın oluş şekline göre sürücü, yolcular, yaya veya farklı bir konumda olan kişilerde bu kazalar sonrası maluliyet yaşamakta veya vefat etmektedirler.

Elazığ'da maden ocağında göçük! Çok sayıda ekip sevk edildi: 3 kişi toprak altında kaldı Elazığ'da maden ocağında göçük! Çok sayıda ekip sevk edildi: 3 kişi toprak altında kaldı

Trafik kazası sonrası yaşanan vefatlarda ise kazaların oluş şekline göre zarar görenlerin veya yakınlarının ilgili araçların sigortasından tazminat hakkı bulunmaktadır. Kazaların tek taraflı veya çift taraflı olması da tazminat ve sigortalardan yapılacak talepleri farklılaştırmaktadır.

Trafik kazalarında bilinmesi gereken süreçlerden birisi maddi tazminat kısmı olan bedeni zarara göre alınacak tazminat iken diğer konu da zararı oluşturan kişi ile süren manevi tazminat sürecidir. Ayrıca bu süreçte kamuyu ilgilendiren durumdan ötürü ceza dosyası da açılarak kişilerin şikâyetlerine göre süreç devam ettirilir.

İstanbul’da trafik kazası avukatı olarak hizmet veren Av. Erkan Behçet Arıkan “trafik kazalarının özellikle pandemi sonrası kişilerin daha çok özel arabalarını kullanmaları sonrası artması beklenirken sürücüler hem caydırıcı cezalar hem de kolluk  kuvvetlerinin sıkı denetimleri ile bu süreç güzel yönetildi. Trafikte anın bile önemini hepimiz biliyoruz. Özellikle seyir halinde iken alkol, uykusuzluk, telefon gibi bizi yoldan koparacak etkenlerden uzak durmamız kendimiz ve sevdiklerimiz için en ideal olanı olacaktır” dedi.

Kaynak: https://www.arikanavukatlik.com/trafik-kazasi-avukati