Mevcut haliyle ölü doğar .Niye mi? Adliyelerde istinaf personeli adı altında geçici olarak istihdam edilen personel oraya kaydırılır.Zaten eldeki nitelikli personel bu haliyle ihtiyaca cevap vermez iken bir de oraya kaydırma olduğunu düşünün.O zaman mevcut mahkemelerden bir kısmı diğerleri ile birleştirilmek suretiyle personel tasarrufu yapma yoluna gidilir bu seferde zaten iş yükü çok fazla olan mahkemeler normal faaliyetini yapamaz hale gelir ya da mahkeme hakimiminden daha çok özverili çalışması beklenir.
Hemen görev yaptığım adliyeden örnek vereyim Diyarbakır iline maalesef yeteri kadar Hakim -Savcı ataması yapılamadığndan Hakimden tasarruf etme düşüncesi ile 7 olan Sulh Ceza Mahkamesi önce 6 ya daha sonra 5 'e düşürüldü.Şimde İstinaf Mahkemeleri yarın faaliyetine başlasa elinizde yeteri kadar 1. sınıf hakim olmadığından ne yapacaksınız gökten zembille hakim savcı inmeyeceğine göre sayı olarak zaten ihtiyaca cevap vermeyen mahkeme sayısını bir önceki ile birleştirmek suretiyle azaltıp açığa çıkan hakimi de oraya atayacaksınız.Peki Hakim Savcının günahı ne?Aynı şey cumhuriyet savcılarının yeniden duruşmaya çıkmaları için de geçerli, biliyorsunuz bir değişiklik olmazsa 2014 den itibaren Asliye Ceza Mahkemelerinde tekrar yerimizi alacağız.İyi de kendi adliyemde Savcı sayısı mevcut iş yükünü zor karşılıyor.Kararnameden beklenen sayıda savcı gelmedi.Açık ,kuradan gelen meslektaşlarımızla kapatılmaya çalışıldı, ancak buna rağmen sayı sıkıntımız devam ediyor.Şimdi 9 Asliye Ceza Mahkemesine, haftada iki gün 9 Savcı arkadaşımız çıksa, işyükü aynı, ilave duruşma, ancak savcı sayısı da aynı ne yapacaksınız? Vallahi kendimi Başsavcımızın yerine koyuyorum sıkıntı basıyor .
Neyse Personel konusuna bir kez daha dönelim:Yıllardır anlamadığım bir şey var.Neden Adliyelere personel alımı yapılırken hayatında belki de adliyeyi hiç görmemiş bilgisayar kullanımı cat yapmaktan öteye gitmeyen lise mezunları arasından 90 kelime yazmaları karşılığında sınavla elaman alınır hakimlere bir de bu elamanları yetiştirme külfeti yüklenir?Neden kamuda tasarrufa önce adliyelerden başlanır?
Bu memlekette adalet meslek liseleri ne iş yapar ya da niye sayı olarak artırılıp özendirilmez?
Bugün eşimle adliyeye geldik.Kendisi Sulh Ceza Hakimi ancak kalemde kapıyı duvar olarak görünce personelin tamamının raporlu olduğunu öğrendik.Vatandaş duruşma salonunun önünde bekliyor.Yavaş yavaş mırıldanmalar başladı.Onlarda haklı milletin işi gücü var var da buna hakim ne yapsın?Sonra ben ayrıldım Hakime Hanım ne yaptı bilmiyorum.Allah sabır versin.
Şimdi ağalar Beyler şapkanızı önünüze koyup bir kez daha düşünün .Mevcut durum aslında benim anlattığımdan da vahim.Bu mahkemeleri hiç bir alt yapısı olmadan kurarsanız zaten kör topal işleyen yargı sistemini temelinden sarsarsınız.Gerisi büyüklerimize kalmış saygılarımla

Gürkan Kütük/ adalet.org