TÜREY KÖSE/AYŞE SAYIN
ANKARA - Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyareti sırasında “tutuklu vekil” sorunu üzerinde dururken “Kabul edilemez, mazur gösterilemez. Eğer tam üyelik sürecinde başka bir ülkede bu durum olsa üyelik görüşmeleri kesilirdi” dedi. CHP, MHP ve BDP liderlerini ziyaretinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “başlangıçtaki Erdoğan olmadığını” vurgulayan Schulz, “Bizi köklü reformlar yapacağına inandırmıştı. Ancak taktik reformlar yapıyor” eleştirisini dile getirdi.
Schulz’un dün muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmesinde, tutuklu milletvekilleri, AB konusunda iktidarın “samimiyetsizliği” ve yeni anayasa konuları gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Schulz’un Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, “Bu benim en önemli görüşmemdir, dostlar arasındayım, dedi. Şahsen Türkiye’nin AB üyeliğini koşulsuz desteklediğini söyledi. Ancak, AB üyeliğine yönelik heves ve reform hareketlerinin özellikle Türkiye bakımından maalesef azaldığını, hatta durduğunu söyledi” açıklamasını yaptı. Schulz, Kılıçdaroğlu’nu Brüksel’e de davet etti. Loğoğlu, Schulz’un tutuklu milletvekilleri konusunda “Bu, hiçbir şekilde kabul edilemez. Mazur görülemez. Demokratik hukuk devletlerinde böyle bir şey olmaz” dediğini aktardı.
‘Gerçekler başka’
Schulz’un iktidarın AB’ye yaklaşımı ve reformlar konusunda da “sorunlu, sıkıntılı” bir tablo çizdiği öğrenildi. Schulz, “İktidarın AB konusundaki tutumunu anlayamıyoruz. İlk dönemlerinde sanki reform yapıyor gibi görünüyordu, ama sonra ikinci dönemde çok farklı bir tablo ortaya çıktı. Reformlar durdu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarında ciddi gerilemeler var. Hükümetin bize geldiği zaman başka bir yüzü var, Türkiye’deki gerçekler başka” derken, Kılıçdaroğlu’na “Hükümet içinde AB konusunda iki kanat mı var” diye sordu. Kılıçdaroğlu da “Hükümetin tek yüzü var, antidemokratik yüzü” karşılığını verdi.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile görüşmesinde AB süreciyle ilgili memnuniyetsizliğini dile getiren Schulz, yeni anayasa yazım süreciyle ilgili de “Yeni anayasa AB Temel Haklar Şartı’na yüzde 100 uyumlu olmalıdır. Türkiye, AB değerlerini yeni anayasada içselleştirmelidir. Çünkü AB üyesi olmak isteyen Türkiye’dir” görüşünü dile getirdi. Erdoğan’ın demokratikleşme ve reformlar konusundaki tutumunu da eleştiren Schulz, “Başlangıçtaki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında fark var. Böyle demokratikleşme olmaz” görüşünü dile getirirken hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi.
BDP heyeti ise Uludere, KCK davası ve tutuklu vekiller konusundaki görüşlerini anlattı. Schulz, tutuklu vekil sorununa değinirken Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’ya 10 yıl hapis cezası verilmesine tepki göstedi. Schulz, “Zana’ya verilen hapis cezası gündemimizdedir ve takipçisi olacağız. Muhalefetin tutuklu olduğu bir ülkenin AB’ye aday olması yakışmaz” dedi.
‘Türkiye’yi çırağa mı emanet ettiniz?’
Schulz daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Görüşmede Schulz, AKP iktidarının yaptığı çalışmaları nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Bahçeli, Türkiye’nin 80 yıldan bu yana önemli başarılar elde ettiğini ve Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğu yanıtını verdi. Bahçeli Schulz’a “AKP’nin şu an kendisini ustalık dönemi” olarak nitelendirdiğini ifade etti. Bunun üzerine Schulz “ustalık döneminin” ne demek olduğunu anlamadığını belirterek “Madem bu ustalık dönemiyse geçen yıllarda nasıl bir yönetim vardı? Türkiye’yi bir çırağa mı emanet etmiştiniz” diye sordu. Bahçeli, AKP’nin geçmiş dönemlerini “çıraklık” ve “kalfalık dönemi” olarak tanımladığını belirtmesi üzerine Schulz, bu tanımlamalara bir anlam veremediğini ifade etti. Schulz, geçmişte MHP’ye yönelik önyargıları bulunduğunu dile getirerek “Partinizin 1970’lerde Almanya’da yaptığı toplantılara tepki koymuşluğum vardır” dedi. MHP’yi ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirten Schulz’a, Bahçeli de espriyle karşılık vererek “Bizim tanınmamız biraz zor oluyor, ama tanındıktan sonra güçlü dostluklar kuruyoruz” dedi.
Schulz, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.