İstanbul Fatih’te Beyazıt Karakolu ile Vezneciler otobüs durağı arasında, Şehzade Paşa Caddesi üzerinde Çevik Kuvvet otobüslerine yönelik bombalı araçla saldırı düzenlendi. Bomba yüklü araçla yapılan saldırı, kentin en işlek bölgesinde; metro durağına ve İstanbul Üniversitesi’ne yakın bir noktada gerçekleşti. Patlamada, polisleri taşıyan otobüs paramparça hale gelirken; olay yerinde 6’sı polis 5’i sivil toplam 11 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi de yaralandı. Bomba yüklü aracın patlatılması sonrası olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Patlama nedeniyle çevredeki iş yerleri ve bazı araçlar zarar gördü. Polis, hasar meydana gelen işyerlerini boşalttı. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken; Emniyet, araştırmalarını IŞİD ve TAK üzerinde yoğunlaştırdı. Emniyet tarafından yapılan araştırmada, saldırıda kiralık bir otomobilin kullanıldığı ve düzeneğin uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlendi.

Görgü tanığı: Önümde araç patladı

Polis otobüsünün geçişi sırasında yaşanan patlama anında olay yerinde aracıyla bulunan bir görgü tanığı ise o anları anlattı. Görgü tanığı, “Tam önümdeki araba patladı, polis arabası vardı” dedi. Hafif yaralı olan görgü tanığının aracının ön camının kırık ve tavanın da hasarlı olduğu görüldü.

Ölenlerin kimlikleri belirlendi

Saldırıda ölen polislerin kimlikleri belirlendi. Polislerin isimleri şu şeklide; Ramazan Kırboğa, Emrah Pekdoğan, Kadir Cihan Karagözlü, Duha Beker, Gökhan Topçü ve aracı kullanan Yaşar Özlem. Ölen polislerden Cihan Karagözlü’nün, eski CHP Milletvekili Zeki Karagözlü’nün oğlu olduğu öğrenildi.

Yaşamını yitiren sivillerin ise cenazeleri Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerin ardından yakınları tarafından alındı. Ölen sivillerin isimleri, Ahmet Bayraktar, Elif Tutuş İnce, Esra ve Hakan Tekin olarak açıklandı. Yaşamını yitiren sivillerden Esra Tekin’in İstanbul Üniversitesi personeli olduğu öğrenildi.

Vali olay yerinde inceleme yaptı

Patlamanın ardından Vali Vasip Şahin, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Vali Şahin incelemelerinin ardından açıklama yaptı. “İncelemelerimiz devam ediyor” diyen Şahin, patlamanın hangi örgüt ile alakalı olduğu sorusuna, “Daha sonra geniş açıklamalar yapılacak” yanıtını verdi.

Silah sesleri duyuldu

Patlama sonrasında silah sesleri duyulduğu öne sürülürken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı, polis helikopteri de havadan güvenliği sağladı. Ayrıca olay yerinin üzerinde bir drone görüntü aldı.

Bu sırada, bombalı saldırının meydana geldiği alan cami hoparlöründen yapılan anonsla boşaltıldı.

Anonsta, “Kontrollü olarak patlatma yapılacaktır. Bu sebepten dolayı görevlilerimiz dikkatli olsunlar, sivillerimiz de lütfen emniyet görevlilerimizin ikazlarına uyarak çalışmalarına yardımcı olsunlar” denildi.

Bölge boşaltılırken, bomba imha ekiplerinin, olay yerindeki şüpheli beyaz renkli minibüste tuzaklama ihtimaline karşı inceleme yaptığı bildirdi. Bir süre sonra kontrollü patlatma gerçekleştirildi.

Yenikapı-Hacıosman metrosunun Vezneciler istasyonunda ise gün boyu hizmet verilmedi.

Saldırıya 7 savcı bakacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıyla ilgili soruşturma başlatırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın da aralarında bulunduğu toplam 7 savcı olay yerine gitti. Olay yerinde 5 saat incelenmede bulunan savcılık, bölgedeki güvenlik kameralarının tamamının incelemeye alınması talimatını verdi.

Hastaneye gidenlere gözaltı

Öte yandan bombalı saldırının ardından yaralıların durumunu öğrenmek ve destek olmak için Haseki Devlet Hastanesi’ne giden İstanbul Üniversitesi öğrencilerine polis saldırdı. İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kolektifi’nden üç üniversiteli ile Gençlik Muhalafeti’nden bir üniversiteli hastane içinde darp edildi.

*****

İstanbul Üniversitesi’nde sınavlar iptal

Patlama nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nde dün gerçekleştirilecek tüm sınavlar iptal edildi. Üniversite yönetimi, bütünleme sınavlarının ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı. Patlamanın olduğu noktaya yakın olan üniversitesinin binalarında ağır hasar meydana gelirken, tüm fakülte binaları boşaltıldı, öğrenciler evlerine gönderildi.

*****

Jet hızıyla yayın yasağı

Patlamanın hemen ardından 10. Sulh Ceza Hakimliği’nce, saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı alındı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verildiği ifade edildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Olaya ilişkin yapılan yayınlarla olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlayarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmesi ve kamu düzeninin bozulması riski meydana geldiği anlaşılmakta, toplum sağlığının milli güvenlik kamu düzeni ve kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacı ile soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve bunun gibi yayın yapılmasının 5187 sayılı Kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklanmasına karar verilmiştir.“

*****

Turistler otellerinden ayrıldı

Saldırının meydana geldiği yerde bulunan Celal Ağa Oteli’nin kapalı olması ise bilançonun daha da yükselmesini önledi. Patlama noktasına bakan ön cephesinde büyük hasarın meydana geldiği otelin arka cephesindeki camlar dahi kırıldı.

Saldırı sonrası, çevredeki otellerde kalan bazı turistler otellerden ayrıldı. Günün her saati kalabalık olan Vezneciler ve Laleli bölgesinde sokaklar boş kaldı.

Kaynak: Birgun.net