BİRGÜN / ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şubat ayı içerisinde atamasını yapacağı öğretmen kontenjanlarını açıkladı. Açıklamaya göre şubat ayı içerisinde 30 bin yeni öğretmen alınacak. Kontenjan oranları AKP hükümetinin eğitimdeki gericileştirme hamlelerinin tam gaz sürdüğünü gözler önüne serdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşına 2 bin 818 öğretmen alınacağı belirtilirken, din eğitimi ile ilgili alınacak öğretmen sayısı ise toplamda 3 bin 600’i buldu. Şubat atamalarına göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ne 2 bin 818 yeni atama yapılacak. 150 kontenjan Arapçaya, 544 kontenjan ise İmam Hatip Liseleri’nde meslek eğitimine (fıkıh vs) ayrıldı. Toplamda din eğitimi ile ilgili 3 bin 512 yeni atama yapılacak. Bu oran toplam atama içerisinde yüzde 10’dan fazla bir rakama eşdeğer.

Sanata 3, felsefeye 203 atama
Aynı dönemde biyolojiye 701, felsefeye 203, psikoloji 4, sanat tarihine ise sadece 3 atama yapılacağı açıklandı. 15 Eylül 2015 tarihinde yapılan atamalarda da durum çok farklı değildi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 bin 789, Arapça 327 ve İHL meslek öğretmeni için 758 kişinin ataması yapılmıştı.

İHL’de rekor artış

AKP döneminde kademeli olarak artan İHL sayısı 4+4+4 sistemi ile tavan yaptı. MEB istatistiklerine göre ülke genelinde imam hatip ortaokulu sayısı 2014-2015 döneminde bin 361’den bin 597’ye, imam hatip lisesi sayısı ise 854’ten bin 017’ye çıktı. Böylece imam hatip lisesi öğrenci sayısı 546 bin, imam hatip ortaokulu öğrenci sayısı ise 385 bin oldu. Geçen yıla göre ortaokul ve lise ile birlikte imam hatipli sayısı yaklaşık 658 binden 932 bine yükseldi. Böylece Erdoğan’ın 1 milyon hedefine kısa sürede ulaşılmış oldu.

Her yıl 5 bin kadro
Açıklanan branş dağılımı eğitim alanındaki kadrolaşmayı da gözler önüne serdi. Her atama döneminde İlahiyat ve İHL kökenli öğretmenlerin sayısı hızla yükseliyor. Bu kadroların neredeyse tamamı yaklaşık bir yıl içerisinde okullarda ve MEB bünyesinde yönetici pozisyona geliyor. Her yıl yaklaşık olarak 5 bin ilahiyat ya da İHL kökenli eğitimci sisteme dahil ediliyor.

***

Dinselleştirmenin son hamlesi


Kamuran Karaca Eğitim Sen Genel Başkanı
Bu atamaları yıllardır itiraz ettiğimiz eğitimin dinselleştirilmesi yaklaşımının son uygulaması olarak görmek lazım. İHL sayısı her gün artıyor. Okullarda İHL sınıfları açılıyor, seçmeli derslerde dini eğitimi açıkça dayatılıyor. Bakanlık personelleri açık açık İHL’leri teşvik ediyor. Ve sonra da, ‘1 milyon hedefimize ulaştık’ diyerek devletin en üst noktasından açıklamalar geliyor. Atamalarla ilgili söylenebilecek tek bir laf var o da, bir siyasi partinin kendi hayat anlayışına uygun olarak eğitimi dizayn etme isteğidir.

Amaç dindar ve kindar nesil


Mehmet Tüm (CHP Balıkesir Milletvekili)
Şu anda 350 bin öğretmen atama bekliyor. AKP iktidarı eğitimi çağdaş ülkeler düzeyine getirmek yerine 4+4+4 uygulamasıyla “dinsel eğitim”i hedeflemiş ve dini eğitim veren kurumların sayısını hızla artırmış, müfredatta değişiklik yapmıştır. O nedenle öğretmen alımlarında da bu okulların ihtiyacı olan öğretmenlerin atamasına öncelik verilmektedir. AKP, soran, sorgulayan, bilimsel değerler ışığında yetişmiş gençler yerine “dindar ve kindar nesil” amacına ulaşmaya yönelik çabalarını hızla sürdürüyor.

Okullar dini eğitim veren kurumlar oldu


Şenal Sarıhan (CHP Ankara Milletvekili)
Ulusal eğitimi sistemi AKP eliyle hızla bilimsellikten uzaklaştırılıyor. Dinsel eğitimi tüm eğitim sistemine hakim kılmaya yönelik girişimler artarak devam ediyor. Sadece eğitim değil tüm alanlarda benzer bir yaklaşımla hareket ediliyor aslında. Okullar hızla dini eğitim veren kurumlar haline getiriliyor ve o nedenle öğretmen alımlarında da bu anlayış öne çıkıyor. Eğitimi sisteminin demokratik, laik, çağdaş bir yapıya kavuşturulması için baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor.

Okulları din öğretmenleri yönetiyor


Birleşik Haziran Hareketi Eğitim Meclisi
Atanacak 30 bin öğretmenden yüzde 10’unun din eğitim ve kültürü bağıntılı olması şaşırtıcı değil. Uzun bir süredir MEB ve Diyanet okullarda bilimsel laik eğitimin ortadan kaldırılmasıyla ilgili organize bir faaliyet sürdürüyor. Bu faaliyetin merkezinde “İslami kadrolaşma” ve hedefledikleri biat toplumuna uygun bireylerin yaratılması yer alıyor. Atanan din öğretmenleri, meslekleriyle ilgili derslerden ziyade idari birimlerde de istihdam ediliyor. Eğitim tepeden tırnağa dinselleştiriliyor. Din Kültürü öğretmenleri sürekli bir ihtiyaç haline getirilmeye çalışılıyor.


Kaynak: Birgun.net