Barış Derneği, dün Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde "Emperyalizm ve Mülteci Sorunu" başlıklı bir söyleşi düzenledi.

Barış Derneği Genel Başkanı Zuhal Okuyan ve öğretim üyesi Ekin Oyan Altuntaş’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye yoğun ilgi vardı.

Söyleşide ilk olarak öğretim üyesi Ekin Oyan Altuntaş söz aldı. Altuntaş, insanlık tarihi boyunca göç kavramının hep gündemde olduğunu, geçtiğimiz 100 yılda, özellikle 2. Dünya Savaşı'nda çok fazla göçe tanık olduğumuzu; ancak son 10 yılda, Arap Baharı ve Suriye ile birlikte dünya genelindeki göçmen sayısının iki katında çıktığını ifade etti. Altuntaş, bu önemli yükselişin esas sebebinin emperyalizmin bölgeye yaptığı müdahale olduğunu, eskiden ÖSO ve şimdi IŞİD’in bölgede palazlandırıldığını ve büyük bir katliam gerçekleştirilerek insanların göçe zorlandığını belirtti.

GÖÇÜN ESAS NEDENİ EMPERYALİZM
Altuntaş bu tespitin önemli ama yetersiz olduğunu, göçün sebeplerin ekonomik, çevresel veya savaş sebebiyle olsa bile; göçü yaratan esas nedenin emperyalizm olduğunu, emperyalizmle mücadele edilmeden, zorunlu göçün sonlandırılamayacağının önemini vurguladı.

Barış Derneği Genel Başkanı Zuhal Okuyan ise mülteci sorununun sınıfsal boyutuna, kültürel ve sosyolojik boyutuna değindi. Okuyan, Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısının iki buçuk milyonu aştığını; İzmir, Bodrum, Ayvacık ve diğer sahil yerleşimlerinde Avrupa’ya göç etmeyi bekleyen Suriyelilerin kışın ortasında sokaklarda yaşadığını; her gün bir teknenin battığını ve ölümler olduğunu duyduklarını, okuduklarını belirtti. Ayrıca insan ticaretinin şu anda en önemli gelir kaynaklarından olduğunu, bu denli büyük uluslararası suç örgütlerinin, yereldeki yetkililerden bağımsız çalışamayacağını, yerel halkın kimi unsurlarının da çeşitli konumlarda bu suçun ortağı olduğunu ifade etti.

İNSANİ YARDIMLAR GEÇİCİ ÇÖZÜM
Okuyan, Suriyelilere bireysel yapılan yardımların önemli olduğunu, ancak sonuç itibariyle Suriyelilere yapılan insani yardımların geçici bir çözümden ileri gidemeyeceğini belirtti.. Barış Derneği’nin mülteci sorununa yaklaşımının “emperyalizmle mücadele etmeden mülteci sorununun çözülemeyeceği” yönünde olduğunu; inşaat, tekstil, turizm gibi sektörlerde ucuz iş gücü, sigortasız ve sağlıksız şartlarda çalışmak zorunda kalan Suriyeli işçilerin bir an önce örgütlenmesi ve mücadeleye katılmalarının gerekliliğini vurguladı.

Söyleşi katılımcıların yaptığı katkılardan sonra son buldu. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr