'Adliyede rüşvet alınıyor' diyen avukata soruşturma 'Adliyede rüşvet alınıyor' diyen avukata soruşturma

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir şubeleri, 19 Mart'ta düzenlenen İzmir Newroz'u sonrasında gözaltına alınan müvekkilleri için gittikleri İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde yaşananlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

ÇHD İzmir Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan ÇHD İzmir Şube Yöneticisi avukat Nazlı Akın, müvekkilleri ile görüşmek isteyen avukatların içeri alınmadığını ve darp edildiğini belirtti.

'KİMLİKLERE EL KONULMAYA ÇALIŞILDI'

Akın, yaşanan olayı şu sözlerle anlattı: "Görevlerinin engellenemeyeceğini ve ifade işlemlerine katılmaları gerektiğini açıklayan avukat arkadaşlarımıza bu kez de x-ray ile üst araması dayatılmaya çalışılmıştır. Avukat arkadaşlarımız bunu dayatamayacaklarını açıklamaya çalışırken kapıdaki görevli kolluk tarafından darp edilerek kapı dışına sürüklenerek atılmışlardır. Avukat arkadaşlarımızdan birisinin bu yapılanın işkence olduğunu söylemesi üzerine saldıran kolluk görevlisi, 'ben işkencenin ne olduğunu iyi bilirim' demek suretiyle arkadaşlarımıza yönelik tehditler savurmuştur. Savcılıktan talimat gelene kadar içeri alınmayan arkadaşlarımız müvekkilleri ile görüşecekleri esnada avukat arkadaşlarımızı darp eden kolluk, görüşmeyi engelleyerek arkadaşlarımızın kimliklerine el koymaya çalışmış ve vermemeleri halinde müvekkilleri ile görüştürülmeyeceği yönünde görevlerini yaptırmamakla tehdit etmiştir."

'İŞKENCE VE TEHDİDİ KENDİSİNE GÖREV BİÇENLERLE MÜCADELE ETMEYİ İYİ BİLİYORUZ'

Olayın takipçisi olacaklarını vurgulayan Akın, "Yasayı çiğneyerek keyfi uygulamalar yaratan bu zihniyeti, işkence ve tehdidi kendisine görev biçenlerle mücadele etmeyi çok iyi biliyoruz. Ne müvekkillerimizin savunma haklarının engellenmesine ne de görevini yapmaya çalışan meslektaşlarımızın darp ve tehdit edilmelerine müsaade etmeyeceğimizi, yaşanan bu olayın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz" dedi. (DUVAR)