Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukat Barkın Timtik ve hükümlü avukat Özgür Yılmaz’ın “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüte üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Silivri Cezaevi’nde 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya ABD, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya’nın yanı sıra birçok ülkeden avukat ve baro temsilcileri ile onlarca avukat ve izleyici katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği habere göre duruşmada, Silivri’de tutuklu bulunan Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik hazır bulundu.

Avukatların talepleri ardından mahkeme heyetinin verdiği bir saatlik aranın ardından devam eden duruşmada, iddia makamı tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mütalaaya karşı söz alan Kozağaçlı, savcının mütalaayı kopyala-yapıştır şeklinde hazırladığını ifade etti.

‘Önceki savcının ruh hali koplandı’

Daha önce kendisini tutuklatan savcı Adem Özcan’ın “ruh halinin” kopyalandığını dile getiren Kozağaçlı, “Adem Özcan döneminde mahkeme talepler için kime yazacaktı? TÜBİTAK’a yazsa başkanı cemaatçiydi. Adli Tıp Kurumu (ATK) yazsa başkanı Haluk’da cemaatçiydi. Bilirkişi ve polis de cemaatçiydi. O ‘yazmam, gerek yok nasıl olsa herkes benden’ demiş olsaydı anlardım. Siz niye talepleri reddediyorsunuz?” diye savcıya sordu.

Avukatın baro kimliğini kullanıp, "taciz davası" yalanıyla milyonlarca lira dolandırdılar Avukatın baro kimliğini kullanıp, "taciz davası" yalanıyla milyonlarca lira dolandırdılar

‘Belgeler nerede?’

Savcının mütalaasına esas olarak aldığı belgelerin olmadığını söyleyen Kozağaçlı, “Kovuşturmanın genişletilmesini istiyoruz, delil uyduruyorsunuz, suç işliyorsunuz diyoruz; siz dosyanın esasına etki etmez diyorsunuz. Suç işliyorsunuz. Hollanda – Belçika belgeleri diye bir şey yok. Adli istinabe diye bir kurum yok. Adem talep etmiş, Adem’in yanında yatan başka bir hakim kabul etmiş. İddia olan belgeleri alanlar ya içerde ya da kaçmış. Hollanda/ Belçika belgelerini almaya giden polisler harcırahı yiyip dönmüşler benim anladığım. Tutanakta imzası olan polis, 15 Temmuz’da kamuflajlı kıyafeti ile Emniyetin önünde ZPT’nin içinden gözaltında alındı. Adam Emniyeti teslim almak üzere gitmiş” diye konuştu.

Bu kişilerin ve dosyada yer alan tanıkların dinlenmesi gerektiğini ifade eden Kozağaçlı devamla şunları söyledi:

Dinlemek zorundasınız, dinlemeyecek misiniz? Yasadışı iş yapmış olursunuz. Bizi yasadışı iş yapmakla suçluyorsunuz, siz yasadışı davranırsanız, burası bir mahkeme olmaktan çıkar o halde. Ebrumuz en son bu salonda konuşmuştu, ‘bize böyle davranamazsınız’ demişti. Ben 5 yılı aşkındır tutukluyum. Dava açabilirsiniz, tutuklayabilirsiniz ama bu şekilde yargılayamazsınız. Ebru bu yüzden öldü, siz onu böyle yargılamaya kalktığınız için.

‘Avukatlık hizaya çekilmeye çalışılıyor’

Daha sonra söz alan Barkın Timtik ise avukatlarının sözlerinin kesilmesine tepki gösterdi. Timtik, “Bu yargılamanın amacı bu zaten, avukatlığı hizaya çekmek, başka şekilde yapılması gerektiğini kabul ettirmeye çalışmak. Bunu hiç kimse yapamaz. Siz de yapamazsınız, Yargıtay da yapamaz. Tutuk devam kararı bana dün tebliğ edildi. Dün tebliğ ettiğiniz tutuk devam kararı üzerine bugün tutukluluğa dair ne söylememizi bekliyorsunuz. Tutuk devam kararında gerekçe olarak ‘sanık savunmaları’ deniyor. Ne dedik ki, bunu gerekçe yapıyorsunuz? ‘Halkın Hukuk Bürosu avukatı değilim’ dememizi mi bekliyorsunuz? Böyle dersek mi bırakacaksınız. Halkın Hukuk Bürosu’nda staj yaptım, orada avukatlık yaptım, ömrümün sonuna kadar da orada olacağım” dedi.

‘Ebru Timtik neden öldü?’

Timtik, “adil yargılanma” talebiyle girdiği ölüm orucunda yaşamını yitiren ablası Ebru Timtik’i hatırlatarak, kovuşturmanın genişletilmesi, tanıkların dinlenmesi ve delil olarak sunulan belgelerin bulunmasını istedi. Timtik, “Biz burada neden yargılama yapılmasını istiyoruz biliyor musunuz? Çünkü bu yargılama benim ablamın canını aldı” diye belirtti.

İstihbaratçı araştırılacak

Savunmaların ardından mahkeme, dosyada yer alan ve delil olarak sunulan “Hollanda-Belçika Belgelerinin” aslının imajını, daha önce ifade veren tanıkların ifadelerinin istenmesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca istihbarat üyesi olduğu iddia edilen İsmet Özdemir’in istihbarat üyesi olup olmadığının araştırılmasını istedi. Kozağaçlı ve Timtik’in tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 5-6-7 Ocak 2022 tarihine erteledi.

https://gazetekarinca.com/