2002 yılında iktidara geldiğinde temel hedefini Avrupa Birliği ve demokratikleşme olarak ortaya koyan ancak daha sonra Birliğe katılım sürecini durdurma noktasına getiren AKP, AB raporuna sansür koymanın peşinde. 

Alınan bilgilere göre raporun taslak metni üzerinde AB ile pazarlık yapan Türk devleti ifade özgürlüğü ve insan haklarıyla ilgili bazı bölümlerinin çıkartılmasını istedi. 

Ankara’nın itiraz ettiği ifade özgürlüğü bölümünde şu belirlemelerde bulunuluyor:” Medya özgürlüğü uygulamada daha da kısıtlandı. Hükümet üyeleri, üst düzey devlet yetkilileri ve askerler defalarca basına yüklenerek dava açtı. Hükümete yönelik açıkça eleştiride bulunan yazılar kaleme alan bazı gazeteciler işlerinden oldu. Otosansür, Türk medyasında yaygın bir fenomen haline geldi. Organize suçlar ve terörle mücadele konusunda yasal çerçeve hala muğlak ve istismar edilmeye açık tanımlar içeriyor. Bir yazı yazmak ya da konuşma yapmak terör örgütü üyeliği ve liderliği suçlamasıyla dava açılmasına ve uzun hapis cezaları verilmesine yol açabiliyor.”

Ankara'nın bu metne itirazı 'bazı gazetecilerin hükümet nedeniyle işlerinden olması ve bazı gazetecilerin yazdıklarından dolayı tutuklanması' noktasında oldu. Ankara'nın AB Konseyi'ne, bu iddiaların gerçekçi olmadığı ve metinden çıkarılması istemini ilettiği kaydedildi. 
BESTANUÇE