Ankara Barosu’ndan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a tepki: ‘Halkı düşmanlığa tahrik ediyor’ Ankara Barosu’ndan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a tepki: ‘Halkı düşmanlığa tahrik ediyor’

Ankara Barosu “Kadıcılık parodilerine boyun eğmeyiz” başlıklı yazılı açıklama yaptı. Barodan yapılan açıklamada, ayağa kalkmadığı için avukatı dışarı çıkaran hakime tepki gösterildi.

YASAL GİRİŞİMDE BULUNACAK

Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimi tarafından 17.12.2019 tarihinde görülen duruşmada, meslektaşımızın duruşma sırasında ayağa kalkmaması sebebi ile baroya bildirimde bulunulmasına ve kendisinin salondan çıkartılmasına karar verilmiştir. İlgili hakim hakkında Baromuz tarafından HSK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yasal girişimlerin yapılmasına karar verilmiş olmakla birlikte aşağıdaki hususları da belirtmek isteriz.

Yargılama aşamasında sadece yemin ve hükmün tefhiminde ayağa kalkmanın zorunlu olduğu, bunun dışındaki hallerde bu hususun kişilerin kendi tercihine bırakıldığı, Sayın Mahkeme Hakimi’nin yargılama yaparken bizzat tabi olduğu Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 233, 258 ve 294. maddeleri gereğince sabittir.

“OYNANMAYA ÇALIŞILAN BAŞARISIZ BİR KADICILIK PARODİSİDİR”

Bu açık hükme rağmen bir hakimin duruşma sırasında avukatı ayağa kaldırmaya zorlaması ve bu haksız tahakküme haklı direniş gösteren meslektaşımızı duruşma salonundan çıkartması en iyi ihtimalle hukukun yazılı usullerini kendi kişisel tatmin ve tahakküm aracı olarak yeniden şekillendirme çabası ve modern bir hukuk sisteminde oynanmaya çalışılan başarısız bir kadıcılık parodisidir. Kötü ihtimal ise bir hakimin uygulamak zorunda olduğu usul kurallarından haberdar olmamasıdır, çünkü bu ihtimalle mücadele çok daha güçtür.

Duruşma salonları; hakim ve savcıların kutsal makamlarından aldıkları güce dayanarak tekellerine aldıkları gösteri mekanları değil Türk Milleti adına adaletin dağıtıldığı mahkemelerdir. Sayın Hakimin kişisel egosunu tatmin çabasını ve tek kişilik güç gösterisini kamusal alandan çıkarıp özel alanında icra etmesini önerir; savunma makamı olarak bu baskılara yüzyıllardır boyun eğmediğimizi, bundan sonra da eğmeyeceğimizi hatırlatmak isteriz.”

http://www.cumhuriyet.com.tr/