Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi Tutukluluk Hâlinin Duruşmasız Olarak İncelenmesi Nedeniyle Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkının İhlal Edilmesi

Aksi yöndeki raporlara rağmen telefonunda ByLock bulunduğu gerekçesiyle 9 ay tutuklu kalan, telefonunda programın bulunmadığı anlaşılarak tahliye edildikten sonra ise dava dosyasına eklenen Twitter mesajları gerekçe gösterilerek 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkûm edilen ve yeniden cezaevine konulan Cumhuriyet Gazetesi muhasebe sorumlusu Emre İper için AYM’ye yeniden başvuru yapıldı.

Yapılan başvuruda, Ayşe Öğretmen olarak bilinen Ayşe Çelik’in katıldığı televizyon programında “Çocuklar ölmesin” dediği için hapse mahkûm edildiği ve hakkında, “hak ihlali” kararı verildiği, bu karardan sonra da Çelik’in beraat ettiği vurgulandı.

İper’in 36 kişiden ibaret takipçisine hiçbir şiddet ve çağrı içermeyen üç cümleden ibaret tweet attığı için hapse mahkûm edilmesinde de bu karardaki ilkelerin uygulanması istenirken; İper hakkındaki infazın durdurulması için tedbir kararı verilmesi talep edildi.

Avukat Tora Pekin tarafından AYM’ye sunulan dilekçede, İper dosyasının da Ayşe Çelik dosyası ile benzer içerikte olduğu belirtilerek, “Zira söz konusu dosya ile işbu başvurumuzun konusu, yurttaşların kamusal bir konuda söyledikleri ve şiddet çağrısı içermeyen sözlerinin terör propagandası sayılarak hapis cezasıyla karşılanması ve bunun ifade özgürlüğünü ihlal edip etmediğinin saptanmasına ilişkindir. Diğer deyişle her iki dosyanın inceleme alanı aynı hukuksal ilkeler, bağlam ve çerçeve içindedir” denildi.

“Geç gelen adalet adalet değildir” ifadelerinin yer aldığı dilekçede, İper’in, “Ne oldu… Sayın Davutoğlu ‘Bizimle değilsin artık’ Ne oldu Cumhurbaşkanına elbise dar beğenmedi, ne oldu… Biat kalıcı oldu”, “Canım ülkem neler gördün... Sanal darbeler... Oyundan darbeler... Düşün her seferinde kim güçleniyor” “Evet şu an darbe edebiyatı her kanalda. Yarın yeni bir ülkeye uyanacağız. Eskisinden daha kötü ve daha acı. Demokrasi sonumuz olmaz umarım”, “Eski hinler şimdi cin olmuşlar Kim kimin inine girdi kazananı kim? Anladın mı Türkiye” tweetlerinden dolayı ceza aldığı vurgulanırken; ilk cümleden, tweetin konusunun 15 Temmuz olmadığının kolayca görülebileceğine dikkat çekildi.

Kaynak Cumhuriyet