15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen 16 bine yakın kişinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunduğu öğrenildi.

İhraçlar kanun hükmünde kararname ile yapıldığı için AYM’ye bireysel başvuru yapılıp yapılamayacağı yönündeki tartışma sürerken konuyu geçen ay Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede gündeme getiren AYM Başkanı Zühtü Arslan, ihraçları yeniden inceleyecek bir komisyon kurulmasını önerdi.

Buradan ret kararı çıkması halinde AYM’ye bireysel başvuru yolunun açılacağını belirten Arslan’ın önerisine Erdoğan’ın da olumlu yaklaştığı belirtildi. Darbe girişiminin ardından 100 binin üzerinde kamu görevlisinin açığa alınması, 32 bin kişinin tutuklanması “kurunun yanında yaşın da yandığı” tartışmalarına neden olmuştu. Bu ihraçların olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile yapılması ise iç hukuk yolunda dava açma sıkıntısına neden olmuştu. Kamudan ihraç edilen memurlar, son çare olarak AYM’ye başvurmaya başladı. AYM’ye şu ana kadar 16 bine yakın bireysel başvuru yapıldı.

Ancak AYM içinde “İhraçlar KHK ile yapıldı. Bu nedenle bireysel başvuru yolu kapalı” tartışması da yaşanıyor. Konu, iki üyenin yemin töreni için 21 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkan Arslan’ın Erdoğan ile görüşmesinde de gündeme geldi. AYM kulislerinde dile getirilen bilgiye göre, Zühtü Arslan, Erdoğan’a “15 Temmuz sonrasında binlerce kişi açığa alındı, ihraç edildi. Burada mağduriyet iddiasında bulanan çok sayıda kişi var.

Bu durumu siz de ‘at izi, it izine karıştı’ sözüyle gündeme getirdiniz. Anayasa Mahkemesi de buna kayıtsız kalamaz. Bunların içinde gerçekten suçsuz olanlar da olabilir. Ancak ihraçlar KHK kapsamında olduğu için bireysel başvuru yolu sıkıntılı. Bunun için kamu kurumları, FETÖ ile ilgisi olmayıp ihraç edilenlerin başvuracağı komisyonlar kurmalı. Bu komisyonlar, başvuruları reddederse idari bir işlem olduğu için mahkememize bireysel başvuru yolu açılır” dedi. Öneriyi olumlu karşıladığı belirtilen Erdoğan’ın da konuya “çözüm” bulunmasından yana olduğunu dile getirdiği öğrenildi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr