685 sayılı KHK’nin geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre OHAL İnceleme Komisyonunun alanına giren konularda yargı mercilerine başvurmuş veya dava açmış olanlar için KHK’nin 7 inci maddesindeki usul ve esaslar uygulanacak, yani her şey sil baştan olacak.
Bölge İdare Mahkemelerine İstinaf talebi
İdare mahkemesinden incelenmeksizin ret kararı alanların bizim görüşümüze göre bölge idare mahkemelerinde istinaf talebinde bulunmaları gerekmiyor.
İdare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi açılan davaları ve başvuruları 685 nolu KHK’nin geçici 1/3 maddesini gerekçe göstererek ret kararları vereceklerdir. Sonucu belli bir davanın peşinden sürüklenmek yerine etkili olacak yargı yollarında odaklanmanı daha doğru olacağını düşünüyoruz.
AİHM başvurularını yapıyoruz
AİHM başvuruları postaya verilmek üzere paketlenmişken 685 sayılı KHK yayınlandı. Başvuruları yeniden düzenledik, ek yaptık ve bir iki gün içerisinde başvuruları postaya vermiş olacağız.

AİHM Başvurularına yapılan ek özet olarak

685 sayılı OHAL KHK’si ile OHAL İnceleme Komisyonu Kurulmuştur. Söz konusu KHK ile haklarında OHAL KHK’leri ile işlem yapılanlara yargı yolu açılırken OHAL İnceleme Komisyonu adı ile özde işlevsiz ve hak aramayı yıllarca sürüncemede bırakacak, geciktirecek bir komisyon ihdas edilmiştir. Komisyonun görevleri 685 sayılı KHK’nin 2. maddesinde sayılmaktadır.
a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.
b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.
c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.
Görüleceği gibi komisyonun görevleri arasında başvurucunun hak ihlallerini giderecek bir düzenleme bulunmamaktadır.
OHAL KHK’leri ile haklarında işlem yapılan bütün gerçek ve tüzel kişiler devletin güvenliğine karşı yapı, oluşum veya gruplarla üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olmakla suçlanmak suçlanmaktadırlar. Suçlamalar iki açıdan son derece ciddidir. Suçlamaların TCK’da ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar varan ağır müeyyideleri bulunmaktadır. Ayrıca kişiler bu şekilde savunmasız yargısız silahlı terör örgütü üyesi olarak damgalanmak sureti ile aşağılanmış, küçük düşürülmüş ve toplumdan tecrit edilmişlerdir. Böylece kişilerin sözleşmenin 6 ıncı maddesi ile düzenlenen masumiyet karinesi, adil yargılanma hakları, Sözleşmenin 3. maddesi ile düzenlenen işkence ve kötü muamele, 8. maddesi ile düzenlenen özel hayata saygı hakkı, 14. maddesi ile düzenlenen ayırımcılık yasağı, 1 Nolu Protokolün 1 inci maddesi ile düzenlenen mülkiyet hakları ihlal edilmiştir. 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İnceleme Komisyonunun görevleri arasında bu hak ihlallerini giderecek bir düzenleme bulunmamaktadır.
OHAL İnceleme Komisyonu 7 üyeden oluşmaktadır. 7 kişilik komisyonun yüz bini aşkın kişinin başvurularını özenle incelemesi ve adil bir karara varması on belki onbeş yılda mümkün görünmemektedir. Komisyonun adil bir karar verebilmesi için kişilerin suçlandığı bütün delilleri göstermesi ve kişilerin bu suçlamalar karşısında savunmalarını alması gerekmektedir.
Netice olarak 685 sayılı KHK ile başvuruculara tanınan yargı yolu hakkı tamamen etkisiz bir kanun yoludur.
 
 Rahmi Ofluoğlu
Hukukçu

Biz