Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Adli Veri Bankası’nda yayımlanan bilgiler herkese açık olacak. Ancak, burada kişisel veriler kesinlikle yayımlanmayacak” dedi.

Yargı reformlarını yeni yılda hayata geçirmeyi planlayan Adalet Bakanlığı, Adli Veri Bankası için düğmeye bastı. Kurulacak veri bankası sayesinde yargı ile ilgili tüm veriler tek bir sistemde toplanacak. Sistem aynı zamanda yargı ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap vererek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sistemin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:

“Adli Veri Bankası’yla, yargıyla ilgili arama yapmak isteyenlerin, adeta Google’da herhangi bir konuyu arar gibi, sorduğu bütün sorulara doğru cevap verebilecek bir sistem kurmak istiyoruz. Bundan da hedefimiz, önleyici sağlık gibi, ‘koruyucu hukuk’ anlayışlarını geliştirmek.

Sadece soruşturarak, yargılama yaparak değil; aynı zamanda suçların yoğunlaştığı yerler varsa, bunlara ilişkin ilgili devlet kurumlarını uyararak suçun işlenmesini önleyici tedbirler alınmasının yolunu açmak istiyoruz. Herkes kendi fotoğrafını bu Adli Veri Bankası’ndan görebilecek. Aynı zamanda Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da görecek ve ona göre tedbirler alacak.

Adli Veri Bankası ile Türkiye’nin fotoğrafını ve adeta tomografisini çekmiş olacağız. Ülkemizde hangi suçların, hangi illerde daha çok işlendiğini bu veri bankası aracılığıyla ortaya koyacağız. Bakanlıklarımız ve kamu kurumlarımız da bu verilerden hareket ederek suçların önlenmesine yönelik gereken tedbirleri önceden alma imkânı bulacaktır.

Adli Veri Bankası’nda yayımlanan bilgiler herkese açık olacak. Ancak, burada kişisel veriler kesinlikle yayımlanmayacak. Türkiye’deki bütün adliyeler, her yıl faaliyet raporu hazırlayacak ve bu raporlar kamuoyuna açıklanacak. Herkes, hangi hâkim ya da savcının, hangi mahkemenin ne yaptığını görecek. Dava ve soruşturmalarla ilgili, il, ilçe, köy, belde, mahalle, sokak, mevsim, zaman, yaş, meslek, eğitim durumu gibi bilgilerin ve yargıyla alakalı akla gelebilecek muhtemel bütün cevapların yer alacağı bir veri bankası olacak.”

Habertürk