ANKARA

Tansu Çiller, 28 Şubat soruşturması kapsamında Cumhuriyet savcıları Kemal Çetin ve Mustafa Bilgili'ye ''mağdur'' sıfatıyla yaklaşık 2,5 saat ifade verdi.

Çiller, Ankara Adalet Sarayı'ndan ayrılırken yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
'''Birkaç gün önce sayın özel yetkili Cumhuriyet savcısı beni aradı ve kendisinin 28 şubat sürecine ilişkin ciddi ve geniş kapsamlı bir çalışma yaptığını ve bu çerçevede özellikle bizimle ilgili çok ciddi mağduriyet unsurları gördüğünü ifade etti. Savcı Bey, davet etti. icabet ettim. Kendisini dinleme imkanım oldum. Bu süreç içerisinde görülüyor ki, üzüntüyle görülüyor ki, o dönemin hükümetinin özellikle Doğru Yol Partisi kanadı hedef seçilmiş. Birinci amaç olarak DYP'yi çökertmek olarak Batı Çalışma Grubu kapsamlı bir çalışma sürdürmüş. Bunu yapmak için o partinin genel başkanını örtülü ve doğrudan yıpratabilmek için her türlü haber ve imkanın kullanılması gerektiğini birinci amaç olarak belirlemişler.

Bu süreç sonunda Refah Partisi kapatıldı, hükümet düşürüldü. Bu dönemde en fazla mağdur olan her darbede olduğu gibi millet olmuştur.Sonuçta bir dönem demokrasi dışı yöntemlerle, milletin Meclis'e gönderdiği aritmatik tahrip edilerek, milletvekili ikna odaları kurularak bizim içinde bulunduğumuz hükümet düşürülmüştür. Hepsinden önemli olan milletin mağduriyettir. Toplanan bilgileri gördüm, Belgelere şahit oldum.''

Kuvvet komutanlarını görevden alma teklifi

Çiller, 28 Şubat sürecinde hedefin, kendisi ve partisinin yanı sıra Refah Partisi olduğunu savundu.
28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu'nun çalışmalarını ifşa etmesi nedeniyle aleyhine yönelik kampanya başlatıldığını aktaran Çiller, irticacı olmadığı halde hedef alındığını kaydetti.

O dönem Genelkurmay Başkanı'na giderek 28 Şubat kararlarının geri çekilmesini istediğini anlatan Çiller, ancak Genelkurmay Başkanı'nın buna sıcak bakmadığını ifade etti.

Bunun üzerine Başbakan Necmettin Erbakan'a giderek kuvvet komutanlarını görevden almayı ardından da erken seçime gitmeyi teklif ettiğini bildiren Çiller, Erbakan'ın böyle bir karar alınsa bile bunun Cumhurbaşkanı'nca onaylanmayacağını, Meclis'ten de geçiremeyeceklerini söylediğini anlattı.

Tansu Çiller, ''Kimseden şikayetçi olmadım'' dedi.

aa