Pastör Emre Karaali’e suikast yapacakları iddiası ile açılan davanın 4. duruşması bugün Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Karaali’nin avukatlarının talebi üzerine, mahkeme Diyarbakır’da görevli Jandarma Yüzbaşı Levent

 B. ve Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli komiser Hasan E. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu başvurusu 2014/21056 soruşturma numarası ile Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına girdi. Savcılık, Levent B. ve Hasan E. hakkındaki suç duyurusu başvurularını ilgili savcılıklara gönderecek. Bu iki kişi hakkında dava açılması durumunda, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile birleşmesi bekleniyor.

‘TAŞERON OLARAK KULLANILDILAR’
Emre Karaali’nin avukatları Sedat Topaloğlu ve Işıl Çetin’e göre, olay sıradan bir tehdit  değil. Karaali’ye yönelik öldürme teşebbüsü olduğunu düşünen avukatlara göre, birilerinin yönlendirmesi olmadan sanıkların böyle bir eyleme yönelemeyeceği görüşünde. Avukat Topaloğlu, bugünkü duruşmada “Sanıkların örgütü başka bir örgütün taşeronluğunu yapmıştır. Sanıkların tamamının veya yöneticilerin tutuklu yargılanmalarını talep ediyorum” dedi.

‘BANA BİR KİMLİK GÖSTERDİ’
Dava dosyasında yer alan belgelere göre sanık Ufuk S, sanık Ferhat Ç. ile aynı mahalleden arkadaş. Her ikisi de aynı futbol kulübünde oynadıklarını belirtiyor. Ufuk S. daha önce yaptığı savunmada Ferhat Ç'nin, kendisine "Türk Silahlı Kuvvetleri Ulusal Güvenlik Birimi" isimli kuruluşta çalıştığını söylediğini belirtti. Ufuk S, "Bana tam olarak göremediğim bir kimlik göstererek, bu birime girdikten sonra 'çıkışım' olmayacağını ifade etti" dedi.

‘MİT BİNASINA GİTTİK’
Ferhat Ç'nin, "Yehova Şahitleri" isimli grupla ilgili çalışma yapmasını istediğini aktaran Ufuk S. İstanbul'dan gelen kişilerin kendisine kitap ve dergi getirdiğini anlattı.  Ufuk S., “Protestan Kilisesi’ne Ferhat’ın isteği üzerine gittik. Aldığımız bilgileri Ferhat’a veriyorduk. Ferhat’la Diyarbakır’a gezmeye gittik. MİT binası olduğunu söylediği bir binaya girdi. Binada tabela yoktu ve kapısında askerler bekliyordu. Kocaeli’de de MİT binasına gitti bir kere. O binanın MİT binası olduğunu Kocaeli’de herkes bilir” dedi.

KROKİ VE FİŞLEME BELGELERİ DOSYADA
Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, 16 Ocak 2013’de düzenlediği operasyonda, İzmit Protestan Kilisesi Pastörü Emre Karaali’ye yönelik suikast hazırlığında olduğu iddia edilen 14 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan yedi kişi hakkında dava açıldı.


Emre Karaali de avukatları ile birlikte bugünkü duruşmaya

Emniyet’in düzenlediği operasyonun ardından, gözaltına alınan sanıkların evlerinde yapılan aramalarda, Karaali’nin ev adresi, ev ve kilise arasında kullandığı yolun krokisi ve kiliseye gelenlerle ilgili çeşitli fişleme belgeleri dava dosyasına girdi.

‘KOD ADLARI VERİLDİ’
Ayrıca sanıkların kod isimleri ve kod numaralarının yazılı olduğu listeler de bulundu. Operasyon öncesinde İzmit Kilisesi birçok kez, taşlı ve molotof kokteylli saldırıya uğramıştı. Operasyonun yapıldığı günün akşamında ise, kilisede Vali ve İl Emniyet Müdürü’nün de davetli olduğu bir etkinlik düzenlenecekti. ‘Örgüt kurma’, ‘örgüte üye olma’ ve tehdit suçlamaları ile hazırlanan iddianame kapsamında 8 sanık yargılanıyor. Örgüt lideri olduğu iddia edilen Ferhat Ç. 4 ay kadar tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

[email protected]