Yargıda rüşvet davası Anayasa Mahkemesi, dikkat çeken bir karara imza attı. Başkan Haşim Kılıç, gö-revi başındayken rüşvet aldığı iddia edilen emekli Yargıtay üyesi Hasan Erdoğan ile rüşvet verdiği öne sürülen 16 sanığın beraatına karar verildiğini açıkladı.

Hukuk dışı ve yetersiz Yüksek mahkeme, elde edilen delillerden bir kısmının hukuka uygun olmadığını, diğer delillerin de yeterli bulunmadığını belirtti. Mahkeme, müfettişin soruşturmalarda üçüncü kişileri dinleme ve izlemesini yasaya aykırı buldu.

Yargıda rüşvet davasında Anayasa Mahkemesi ilkesel bir karar verdi, 16 sanık beraat etti

‘Hukuksuz delil olmaz’

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yüce Divan sıfatıyla ilk kez bir yüksek yargı mensubunu yargılayan Anayasa Mahkemesi, emsal bir karar verdi. Mahkeme, görevi başındayken rüşvet aldığı iddia edilen emekli Yargıtay üyesi Hasan Erdoğan ile rüşvet verdiği öne sürülen İTO Başkanı Murat Yalçıntaşın da bulunduğu 16 sanığın beraatına karar verdi. Adalet başmüfettişi tarafından yapılan soruşturma evresinde elde edilen delillerin bir kısmının hukuka uygun olmadığı vurgulanan kararda, diğer delillerin de rüşvet suçundan ceza vermeye yeterli olmadığı belirtildi.

CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi arasındaki davaların yargı süreçlerinde rüşvet verildiği iddialarının araştırıldığı ve kamuoyunda yargıda rüşvet operasyonu olarak bilinen davanın Yüce Divan kısmı dün karara bağlandı.

Tazminatı anımsattı

Sanıklardan Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanıyken rüşvet aldığı iddia edilen Erdoğan, İsnat olunan fiili işlemedim. Beraatımı istiyorumdedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, soruşturma evresinde elde edilen delillerden bir kısmının hukuka uygun olmaması, diğer delillerin rüşvet suçundan mahkûmiyetlerine yeterli bulunmaması nedeniyle tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verildiğini açıkladı.

Kılıç, sanıkların gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri sürelere ilişkin yasada belirtilen süreler içinde ağır ceza mahkemelerinde tazminat isteminde bulunabileceklerini bildirdi.

Kılıç, kendisi ile üyeler Recep Kömürcü, Nuri Necipoğlu ve Hicabi Dursunun, sanıklar Süleyman Balcı, Resul Dalkıran, Necdet Okcu ve Hasan Erdoğan hakkında rüşvet suçundan mahkûmiyet kararı verilmesi yönünde karşıoy kullandığını söyledi. Kılıç, üye Recep Kömürcünün ayrıca sanık Murat Yalçıntaşın da rüşvet suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi yönünde karşıoy kullandığını açıkladı.

‘Yok hükmünde’

Erdoğanın avukatı Bülent Acar kararı şöyle değerlendirdi: Adalet başmüfettişi yetkisi olmadığı halde yetkisiz olarak üçüncü kişiler hakkında CMKnin 135 ve 140. maddelerindeki teknik takip işlemlerini uyguladı. Adalet başmüfettişinin üçüncü kişiler hakkında yaptırdığı bu işlemlerin tamamı yetkisizlik nedeniyle (Anayasa 6-son: Hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.) yok hükmündedir. Yok hükmünde olan bu işlemle elde edilen delil ve belgeler de hukuka uygun değildir.


Yalçıntaş mahkeme çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hakikaten zor bir süreç oldu. Alnıma yazılmış; yaşadım” dedi.