FOTOĞRAF ALBÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ.

Arkadaşları Harun Karadeniz ile ilgili anılarını anlattılar

Harun Karadeniz 68 kuşağının önemli liderlerinden birisidir.  Şair Ahmet Özer yaptığı konuşmada Harun Karadeniz için 68 kuşağının “kutup yıldız” ifadesini kullandı.

Harun Karadeniz’in mezarı başındaki anma töreninde ilk konuşmayı Hülya Karadeniz yaptı. Törende  Ahmet Özer, Bozkurt Nuhoğlu, Gökalp Eren, Osman Saffet Arolat, Harun Karadeniz’in ağabeyi, Av. Nızar Özkaya ve okul arkadaşları konuştu.

Konuşmacılar, Harun Karadeniz’in çok zor görünen bir konuyu basit bir dille anlatma yeteneğine sahip olduğunu, bu nedenle işçilerle, halka rahat diyalog kurabildiğini söylediler.

İki anım

Harun Karadeniz İTÜ Öğrenci Birliği Başkanı iken ben FKF İstanbul sekreteriydim. Harun ile çok kritik anlarda kritik kararlar verdik. Bunlardan biri Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nun ülkücüler tarafından işgalidir.

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu polisin desteği ile Ülkücüler tarafından işgal edilmişti. Devrimci öğrenciler galeyana gelmişti. TÖS’ün Aksaray’daki lokalinin bodrum katında toplandık. Herkesi ülkücülerle çatışmadan ve binayı işgalden kurtarmak istiyordu. Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nda devrimcilerin ezici çoğunluğu vardı. Buna rağmen ülkücüler binayı işgal etmişti ve dönemin önemli öğrenci liderlerinin de içinde bulunduğu devrimci öğrenciler sokakta kalmıştı, İbrahim Kaypakkaya, Hüseyin Karanlık gibi..  Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi İlkay Alpteki Demir ( 12 Mart döneminde idamla yargılanacaktı) arkadaşları ile yaralanacak olanlar için ilk yardım ekibi oluşturmuştu. Harun Karadeniz, Çetin Uygur, ben olayı tartışmak üzere bir odaya kapandık. Harun ve Çetin benim çatışmadan yana tavır alacağımdan korkuyormuş. Çünkü konumum gereği benim kararımın etkili olacağını düşünüyorlar.  Ben binayı ülkücülerden geri almanın imkansız olduğunu, dışarıda polis içeride ülkücülerin olduğunu, binanın konumundan ötürü girilmesi zor bir bina olduğu, çapayı ülkücü işgalinden kurtarmak için farklı yollar izlememiz gerektiğini söyleyince Harun rahat bir nefes almıştı.

İstanbul Merkez Komutanı ile konuşma

6. Filo olayları, devrimci gençlik ayakta, Vedat Demircioğlu’nun öldürüldüğü yıl. Polisin İTÜ’ye girme ihtimali var. İTÜ öğrenci Birliği’nde toplantı halindeyiz.  Harun’a merkez komutanını arayıp yardım istemesi için baskı yapıyoruz, Harun ısrarla isteğimiz ret ediyor. Bir ara bana döndü:

-Sen Harun Karadeniz’sin ara konuş dedi.

Ben de aradım. Merkez Komutanı sanırım albay rütbesinde biriydi.  Albaya bizi polise karşı korumaları gerektiğini anlatıyorum. Albay bana

-Harun Bey bizi neden tahrik ediyorsunuz dedi.

Albay bizi böyle tahrik ederseniz ihtilal yaparız, yapmayın etmeyin diye rica ediyordu.

 Harun Karadeniz orduyu tahrik etme günahını yüklenmemiş, bu işi bana bırakmıştı. Biz o günler orduya sempati duyan ve devrimde ordunun katkısını bekleyen bir çizgideydik, Harun Karadeniz ise bu çizgiye itibar etmiyordu.

Anma töreninde uygun olmayacağını düşündüğüm için anlatmadığım bu anılarımı, burada paylaştım. Gerçi Gökalp Eren bir muhalif olarak konuşacağım diye söze başlamıştı. Ben o zaman muhalif olsam da daha sonra, 12 Mart Darbe günlerinde Harun Karadeniz’e hak vermiştim.HHmmm

 

 

 Rahmi Ofluoğlu