Bylock soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılan ancak daha sonra göreve iadesine karar verilen Bakırköy Adliyesi 13. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi 52 yaşındaki Lale Yıldız geçirdiği kalp krizi sonucu dün hayatını kaybetti. Yıldız için bugün cenaze töreni düzenlendi. Bakırköy Adliyesi önünde düzenlenen törene Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Sırrı Topluyıldız, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, mesai arkadaşları ve ailesi katıldı.
“Çok zor bir hayatı oldu”

[Haber görseli]

Peki Mor Beyin nedir? 

Mor Beyin yazılımı nedeniyle 11 bin 480 kişinin bilmeden ByLock uygulamasını indirdiği tespit edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, ByLock’un gerçek kullanıcılarını engellemek için FETÖ’nün “Mor Beyin” isimli bir program geliştirdiğinin, bu programı da FETÖ firarisi eski TÜBİTAK çalışanı Kemalettin Cengiz Erbakırcı’nın geliştirdiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kocaman, makamında FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı ByLock hakkında basın mensuplarına açıklama yaptı. Kocaman, ByLock’un FETÖ’nün en büyük delili olmaya devam ettiğinin altını çizerek, “Bunda hiçbir değişiklik yok. Biz ByLock soruşturmaları sırasında zaman zaman şikayetler almaya başladık. ByLock sunucusuna bağlandığı tespit edilen kişinin sosyal çevresi ve diğer verilere baktığımızda FETÖ’ye ilişkin hiçbir bağlantı olmadığını gördük. Şikayetler artınca bununla ilgili soruşturma başlattık ve MİT ile BTK’dan rapor istedik. Onlar birkaç aydır çok titiz çalışmalar yaptılar ve en son raporlarını bize sundular. Burada gerçekten ByLock’a bağlanmayı hiç düşünmeyen, FETÖ ile bağlantısı olmayan insanların da başka bir programa bağlanmak isterken ByLock sunucularına bağlandıklarını tespit ettik. Bu yüzden detaylı çalışmalar yaptık ve 11 bin 480 kişinin aslında böyle bir kastı olmadıkları halde iradesi dışında ByLock sunucularına yönlendirildiklerini tespit ettik” diye konuştu.

İletişim'den 'Allahaısmarladık' sergisi İletişim'den 'Allahaısmarladık' sergisi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CNN Türk'te, Hakan Çelik'in sorularını yanıtlamış ve FETÖ'nün ByLock tuzağı olarak bilinen “Mor Beyin” aplikasyonu ile ilgili çarpıcı bir açıklama yapmıştı.

Feyzioğlu şunları söylemişti: “Ekim 2017'ye kadar bilinmeyen bir olay tespit edildi. FETÖ tespit edileceğini anlayınca, 2014’lerde bir program geliştirmiş. ‘Mor Beyin’ diye, ‘morbeyin.com’ Bunun altına çeşitli aplikasyonlar yerleştirmiş. Namaz saatlerini sorduğunuz, Türkçe-İngilizce sözlük aplikasyonu, müzik uygulaması indirmiş… Siz hiç alakanız yok FETÖ ile evinizden işinize giderken müzik dinleyeyim diyorsunuz, namaz saatini merak ediyorsunuz. Herkesin dünya görüşüne göre bir şey var. Oraya girdiğinizde sizi Bylock’un yurtdışındaki sunucusuna 1 piksellik basit bir şey indirerek yönlendirmiş ve 1-2 saniye telefonunuz ByLock ile bağlanmış görünüyor.”

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1407109/_Mor_beyin__