George Floyd’un öldürülmesi ile dünya gündemine oturan ırkçılık tartışmaları devam ederken, Uluslararası Af Örgütü yaptığı bir araştırma ile, Türkiye’de 29 Mart- 2 Haziran tarihleri arasında 690 bin 356 ırkçı tweet atıldığını belirledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün, Mullen Lowe İstanbul iş birliği ile gerçekleştirdiği proje kapsamında belirlenen anahtar kelimeler kullanılarak Türkiye’den, Türkçe atılan tweetler listelendi. Buna göre, 2019 sonunda Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınının, sosyal medyadaki ırkçı yansımaları arttırdığı görüldü.

'1000 Çiftçi 1000 Bereket'e altın ödül '1000 Çiftçi 1000 Bereket'e altın ödül

koronavirus-turkiye-de-irkciligi-tetikledi-740216-1.

GÖÇMENLER, KADINLAR VE LGBTİ+’lar IRKÇI VE ÖTEKİLEŞTİRCİ SÖYLEMLERİN HEDEFİ OLDU

Irkçı paylaşımları yaygınlaştırmamak adına örnek verilmeyen yazılı açıklamada, özellikle pandeminin ilk görüldüğü ülke olan Çin vatandaşlarının ırkçılığın hedefinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, ‘’Salgın tüm dünyayı etkisi altına alsa da özellikle göçmenler, kadınlar ve LGBTİ+’lar gibi daha kırılgan gruplar bu süreçte salgından daha fazla etkilenirken ayrıca ırkçı ve ötekileştirici söylemlerin hedefi oldu’’ ifadelerine yer verildi.

Hükümetlerin, salgınla mücadelelerinde sorumluluklarını yerine getirirken, tüm önlemleri insan haklarını merkeze koyarak alması gerektiğinin altını çizen Uluslararası Af Örgütü, ‘’Aynı şekilde ırkçılıkla kapsamlı bir mücadele için acil olarak yöntemler geliştirmelidir. Bu yöntemlerin toplumsal bakış açısında dönüşümler yaratması ancak sansür uygulamalarıyla ifade özgürlüğünün boğulmaması gerekmektedir. Korkuya teslim olmamamız ve umudumuzu kaybetmememiz çok önemli. Süregelen kriz döneminde komşular, uluslar, arkadaşlar ve birbirini tanımayan insanlar arasında dayanışmaya dair harikulade örnekler yaşandı. Tüm korkulara rağmen umutlu olmamızı sağlayan birçok şey var. Bu kadar çok kişinin tanımadığı insanlara yardımcı olduğu, sokakların birlikte şarkı söyleyen komşuların sesiyle dolduğu günlerdeyiz. Empati ve başkalarını önemsemek ‘yeni normalimiz’ oluyor. Hepimiz insanlık ailesinin birer parçasıyız. Geride kimseyi bırakamayız!” dedi.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/koronavirus-turkiye-de-irkciligi-tetikledi-303455