Yargıtay'dan "boş kağıda imza" kararı: Kiracının tahliyesi hukuka uygun Yargıtay'dan "boş kağıda imza" kararı: Kiracının tahliyesi hukuka uygun

Yargıtay, işyerinde temizlik işçisi olarak görev yapan kadın işçiye, erkekler tuvaletini temizleme görevi verilmesi ve işçinin bu görevi kabul etmemesi üzerine iş akdinin feshedilmesini hukuka aykırı buldu. Erkekler tuvaletini temizlemek istemediği için işten atılan kadın temizlik görevlisinin işe iadesine karar verildi.Kadın temizlik işçileri, erkek tuvaletlerini temizler mi? Kadın temizlik görevlisi, erkekler tuvaletini temizleme görevini kabul etmezse iş akdi feshedilir mi? Yargıtay, bu sorulara yanıt veren bir karara imza attı.HaberTürk'ten Yasemin Güneri'nin haberine göre; İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Hukuk Dairesi’nin verdiği kararı bozan Yargıtay, erkekler tuvaletini de temizleme görevi verilen kadın temizlik işçisinin adaba ve ahlaka aykırı bir durumla karşılaşma ihtimali bulunduğundan bu görevi kabul etmemesinin yasaya uygun ve haklı bir neden olduğuna karar verdi.İstanbul’da yaşayan D.P. çalıştığı işyerinde erkek personel bulunmasına rağmen kendisine erkekler tuvaletini de temizleme görevi verildiğini, bu görevi kabul etmeyince iş akdinin feshedildiğini belirterek işe iade davası açtı.İlk derece mahkemesi, büro temizlik görevlisi olarak işe başlayan D.P. ye üretim bölümü erkekler tuvaletini de temizleme görevinin verildiğini, bu işe bakan erkek temizlik görevlileri varken bu görevin D.P. ye verilmesinin uygun olmadığını belirterek işe iade kararı verdi.İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. İstinaf Mahkemesi, işverenin erkekler tuvaletinde ahlaka ve adaba aykırı bir durum yaşanmaması için gerekli önlemleri aldığını, buna rağmen kadın temizlik görevlisinin verilen görevi yerine getirmediğini belirterek işe iade kararının bozulmasına hükmetti.Yerel Mahkeme, verilen karara direnince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi gündemine geldi. Daire, Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu.

“KADIN İŞÇİNİN ERKEKLER TUVALETİNDE ADABA VE AHLAKA AYKIRI İSTENMEYEN DURUMLARLA KARŞILAŞMA RİSKİ VAR”

Yargıtay, erkekler tuvaletini temizleyen erkek personel bulunduğu halde bu görevin kadın temizlik görevlisine verilmesinin isabetsiz olduğuna karar verdi.Yargıtay, gerekçeli kararında şu görüşleri dile getirdi: Davacının davalı şirket iş yerinde büro temizlik görevini yapmakta iken üretim bölümündeki erkekler tuvaletinin temizlik görevinin verildiği, davacının ise bu görevi temizlik işine bakan erkek çalışana verilmesinin uygun olacağını belirtip yapmak istemediği, yaptığı takdirde adaba, ahlaka aykırı durumla karşılaşma ihtimalinin söz konusu olabileceğini ifade ettiği ancak işverenin kabul etmeyip davacının verilen görevi yani erkekler tuvaletinin temizliğini yapmasını istediği, davacı bu görevi yapmak istemeyince iş akdini feshettiği anlaşılmaktadır.Olayların gelişim biçimi, davacının büro temizliği ve çay servisi işini yapmakta iken, iş yerinde temizlik işinde çalışan erkek personel bulunmasına rağmen davacı kadın işçiye erkekler tuvaleti temizliği görevinin verilmesi, davacının bundan kaynaklanacak sıkıntılarını ve sorunları iletmesine rağmen ısrarla erkekler tuvaletinin temizlik işini yapması istendiği, davacının adaba ve ahlaka aykırı istenmeyen durumlarla karşılaşması riski bulunduğundan bu görevi kabul etmemesinin yasaya uygun ve haklı bir neden olduğu, iş yerinde temizlik işi yapan erkek personel bulunmasına rağmen ısrarla bu görevi davacıya yaptırmak istemesi ve kabul etmemesi üzerine iş akdini feshetmesinin yasaya aykırı olup fesih haksız olduğundan davanın kabulüne, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine ilişkin İlk Derece Mahkemesinin kararı yerindedir.”Kadın temizlik görevlileri lehine verilen bu karar sonrası, kadın personelin ahlaka ve adaba aykırı istenmeyen durumlarla karşılaşma riski olan işlere zorlanmaması gerekecek.

HABERTÜRK