"Twitter üzerinden hakaret içerikli paylaşımların retweet yoluyla paylaşılması hakaret suçunu oluşturur." Bu karar Yargıtay 18. Ceza Dairesi'ne ait. Yargıtay'ın benzer suçlarda emsal teşkil eden kararına göre, sosyal medya hesabından hakaret içerikli bir paylaşımı retweet eden kullanıcılar, bu paylaşımın daha fazla insana ulaşmasını sağladığı için hakaret suçunu işliyor.

Yargıtay'dan 'hayırsız evlat' kararı. Mirastan mahrum kalacaklar! Yargıtay'dan 'hayırsız evlat' kararı. Mirastan mahrum kalacaklar!

Bazı sosyal medya kullanıcıları cezai sorumluluktan kurtulmak için, "Yaptığım her retweet onayladığım anlamına gelmez" , "retweetlerden sorumlu değilim" gibi profiline yazı yazıyor. Ancak yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre, profilinize yazdığınız bu gibi ifadeler de cezadan kurtarmıyor. Bu suçu işleyen kişi de hakaret içeren paylaşımı yapan kişi gibi 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Bazı kullanıcılar da yine cezai sorumluluktan kurtulmak için hakaret içeren paylaşımları açtıkları sahte hesaplar üzerinden yapıyor. Ancak bu kullanıcıların kimlikleri de, IP adresleri, yani internete ya da yerel ağa bağlı cihazları belirleyen adresler üzerinden tespit edilebiliyor. Yani sahte hesap açmak da hakaret suçundan kurtulmak için yeterli olmuyor.

https://www.cnnturk.com/