Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine açtığı üç ayrı hakaret davasının Yargıtay tarafından bozulmasının gerekçesi açıklandı.

Yargıtay'ın bozma kararının gerekçesinde AİHM'nin hükmü vurgulandı. Açıklamada, Yargıtay'ın bozma kararında, "Siyasi hüviyete sahip şahısların kendilerine yönelik sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere de katlanmaları gerektiği" şeklindeki AİHM hükmünü hatırlattığı belirtildi.

Yargıtay'ın, yerel mahkemenin Başbakan Ahmet Davutoğlu lehine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aleyhine verdiği üç kararı da bozduğunu CHP Basın Merkezi duyurdu.

'AĞIR VE İNCİTİCİ ELEŞTİRİLERE KATLANIN'

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bozma gerekçesi şöyle:

"Her iki taraf da siyasi hüviyete sahip kişilerdir. Davaya konu konuşmada, hükümet ve davacı bakan tarafından yürütülen dış politika ve dış politikadaki başarısız sonuçlar eleştirilmektedir. Dış politika konuları ulusal konular olup muhalefet tarafının siyasal denetimine tabidir. Bu nedenle davacının bu denli siyasal eleştirilere katlanma yükümlülüğü bulunmaktadır. Konuşma bütünü itibari ile sert siyasi eleştiri mahiyetindedir. Bununla beraber AİHM'nin kararlarında da belirtildiği üzere siyasi hüviyete sahip şahısların kendilerine yönelik sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere de katlanmaları gerekir."

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu

CHP'nin açıklamasında, Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin Başbakan Davutoğlu'nun açtırdığı üç ayrı tazminat davasını karara bağladığı, Davutoğlu'nun kişilik haklarına saldırı olduğunu belirterek, Kılıçdaroğlu'ndan tazminat istemekte haklı olduğunu hükme bağladığı tekrarlandı.

Buna göre, yerel mahkemenin, Kılıçdaroğlu aleyhine verdiği üç karar da Kılıçdaroğlu'nun avukatı tarafından Yargıtay'da ayrı ayrı temyiz edildi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, üç temyiz isteğini de ayrı ayrı değerlendirerek yerel mahkemenin kararlarını bozdu.

NE DEMİŞTİ?

Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz 2012'de bir gazeteye yaptığı ziyaret sırasında söylediği sözlerle 9 Ekim 2012'deki CHP Grup Toplantısı'nda ve 16 Ekim 2012'deki grup konuşmalarında, kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle Kılıçdaroğlu aleyhine üç tazminat davası açtırmıştı.

"K..IYLA GÜLMÜŞTÜR"

Kılıçdaroğlu 15 Temmuz’da Milliyet gazetesine yaptığı basın ziyareti sırasında Davutoğlu için, "Nasıl bir akademisyendir bu? Herhalde onu dinleyen pek çok ülke, afedersiniz k..ıyla gülmüştür” demişti.

'İLERİ DERECEDE GERİZEKALI BİRİ'

9 Ekim'de de, Suriye'deki iç savaşla ilgili görüşlerini aktaran Kılıçdaroğlu, "Böyle bir anlamsız dengenin içine Türkiye'yi sokan bir süreci bize bela eden, çapsızlığı bilinen bir Dışişleri Bakanı ile yola çıkılırsa olacağı budur. Bunun bilmek için engin bilgiye gerek yok. Bunu ancak ileri derecede gerizekalı biri yapar" demişti.

'ÇAPSIZ'

16 Ekim’deki grup toplantısında ise, "Biz Davutoğlu’nu getirirsek Dışişleri Bakanlığı’na, zaten bu ülke iflah olmaz. Bu farkı kavramayacak kadar çapsız” demişti.




http://www.yeniakit.com.tr/haber/yargitaydan-kilicdaroglunu-kciyla-guldurecek-gerekce-38623.html