Yargıtay 2. Ceza Dairesi, kimsenin oturmadığı boş daireden hırsızlık yapan kişiye, konut dokunulmazlığını ihlal suçundan verilen hapis cezasını bozdu.

Ankara'da geçen yıl meydana gelen olayda, kiracının tahliye ettiği ve boş bulunan bir daireye hırsız girdi.

Dairedeki kombi ve muslukları çalan hırsız yakalandı ve hakkında Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Mahkeme, sanığı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hırsızlık suçunun nitelikli halini düzenleyen 142/1-b, mala zarar verme suçunu düzenleyen 151, konut dokunulmazlığını ihlal suçunu düzenleyen 116. maddeleri uyarınca hapis cezasına çarptırdı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 2. Ceza Dairesine gönderildi. Daire, yerel mahkemenin hırsızlık ve mala zarar suçundan hükmettiği hapis cezasını onarken, konut dokunulmazlığını ihlal suçundan verilen cezayı bozdu.

Dairenin bozma kararında, konutun, devamlı ve geçici olarak, kişilerin yerleşmek ve barınmak amacıyla oturmalarına elverişli yerler olduğu anlatıldı.

Bu yerlere konut sakinlerinin rızası dışında girilmesinin cezai yaptırıma bağlandığı belirtilen kararda, konut dokunulmazlığını ihlal suçunun kişinin özgürlük hakkına, barış, huzur ve güvenliğine karşı işlenen suçlardan olduğu vurgulandı.

Bir yerin kişinin özgürlüğü bağlamında konuttan sayılabilmesi için kişinin o yeri konut olarak kullanması gerektiğinin altı çizilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Konut amaçlı yapılar, konut olarak kullanılmayıp boş durumda olduklarında burada kişinin özgürlük hakkının barış, huzur ve güvenliğin ihlal edilmesi fiilen olanaksız hale geleceğinden konut dokunulmazlığını ihlal suçu kapsamında konut olarak değerlendirilemez. Yapılan açıklamalar karşısında kiracının tahliye etmesi nedeniyle boş olan ve henüz kimsenin oturmadığı dairenin kombisi ile musluklarını çalan sanığın eyleminde konut dokunulmazlığını bozmak suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmelidir."

Anadolu Ajansı