ANKARA - Yargıtay 12. Ceza Dairesi, güvenli sürüş yeteneğini kaybettiğine dair bulgu olmayan, kazaya karışmayan ve herhangi bir trafik kuralı ihlaline rastlanmayan 0,74 promil alkollü sürücüye "trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan" ceza veren yerel mahkeme kararını bozdu, sanığın beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Erdek'te bir kişinin aracı, daha önce yaşanan kavga nedeniyle kolluk görevlilerince durduruldu ve sürücüye alkol muayenesi yapıldı.

0,74 promil alkollü olduğu tespit edilen sürücü hakkında, trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle dava açıldı. Erdek Sulh Ceza Mahkemesi de sürücüye "trafik güvenliğini tehlikeye sokma" suçundan ceza verdi.

Sürücünün kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesine geldi. Daire, Erdek Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle bozdu.

Dairenin kararında, sanık hakkında kolluk görevlilerince düzenlenen "Alkollü Araç Kullanan Sürücü Gözlem Tutanağı"nda ve doktor tarafından yapılan muayene sonrası düzenlenen "Alkollü Araç Kullanan Sürücünün Muayene Raporu"nda, sanığın "bilinç oryantasyon ve kooperasyon düzeyinin tama yakın, motor fonksiyonlarının normal ve davranışlarının uysal" olduğunun belirtildiği kaydedildi.

Rapor ve tutunakta, sanıktaki alkol derecesinin güvenli sürüş yeteneğini kaybettiğine dair bir bulguya ve sanığın dışa yansıyan davranışlarıyla ilgili bir tespite yer verilmediğinin anlaşıldığı ifade edilen kararda, kazaya karışmayan ve herhangi bir trafik kuralı ihlaline rastlanmayan sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeksizin atılı suçtan beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesinin hukuka aykırı bulunduğu bildirildi. (aa)