ADANA (GÜNAYDIN) - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana Kuaförler ve Manikürcüler Odası eski yönetim ve denetim kurulu üyesi 12 kişinin ‘görevi kötüye kullanma ve zimmet’ suçlamasından yargılandıkları yerel mahkemede beraat etmeleri, eski oda başkanı Ali Yılmaz’a verilen 3 yıl 5 ay 20 gün hapis cezalarının bozulmasını talep etti. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ‘görevi kötüye kullanmaktan’ cezalandırılmalarını, Oda Başkanı Ali Yılmaz’a verilen cezanın da arttırılmasını istedi.

Adana Kuaför ve Manikürcüler Odası’nın 2007–2010 tarihleri arasındaki hesap ve işlemleri Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelemeye alındı. 

BAŞKAN ODANIN PARALARINI ZİMMETİNE GEÇİRMİŞ
Müfettiş Atakan Çelik tarafından düzenlenen inceleme raporunda, esnaf odasının kasasında 14 bin 650 lira açık olduğu, 68 bin 210 lira bedelli gider makbuzu düzenlendiği bu gider makbuzlarının hangi işe karşılık kime hangi tarihte ödendiğinin belli olmadığı belirtildi. Esnaf odasında işçi olarak çalıştırılan Urhan Tacir’e 3 bin ve 5 bin 500 lira bedelli iki adet tutanakla tazminat ve ikramiye adı altında ödeme yapıldığı ancak bu ödemelerin esnaf odasının kasa açığını kapatmak için sahte belge düzenlenmesi suretiyle yapıldığı Urhan Tacir’e gerçekte ödemenin yapılmadığı tespit edilerek oda yönetimi ve denetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

DAVA AÇILDI
9 Nisan 2010’da yapılan bu suç duyurusunda Oda Başkanı Ali Yılmaz’ın odanın 14 bin 650 lirasını zimmetine geçirdiği, 68 bin 210 lira bedelli gider makbuzlarını hiçbir harcama olmadığı halde hangi iş için kime ödediği, hangi tarihte ödendiğini de gösteremeden ödenmiş gibi işlem yaparak zimmetine geçirdiği, 8 bin 500 lira oda parasını gerçekte bir ödeme olmadığı halde oda genel sekreterliği yapan Urhan Tacir’e ödemiş gibi tutanak düzenleyip zimmetine geçirdiği belirtildi. Oda Başkan Vekili olan İsmail Tokaç’ın da odanın bankada bulunan parasını çekme yetkisi bulunduğu ve çekmiş olduğu bu paraları Ali Yılmaz’a teslim ederek zimmete geçirilmesine imkan sağladığı kaydedildi. Oda yönetim ve denetim kurulu üyeleri Sait Kılınç, Tamer Şayan, Bahettin Alp, Metin Sarıkçı, Melikşah Şener, Işık Inç, Cengiz Şenyürek ve Mustafa Dirlik’in ve denetim kurulu üyelerinin de görevlerinin gereklerine aykırı hareket ederek Ali Yılmaz, İsmail Tokaç, Urhan Tacir ve Emine Kokarcalı’nın zimmet suçunu işlemelerine sebebiyet vererek görevlerini kötüye kullanma suçunu işlediklerine dikkat çekildi. 

ODA BAŞKANI : SUÇSUZUM
Adana 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada Oda Başkanı Ali Yılmaz, suçlamayı ve müfettişin tuttuğu raporu kabul etmedi. 15 yıldır oda başkanlığı yaptığını belirterek, “Bundan önceki teftişte de benzer bir suçlama yapıldı. Gider harcama belgeleri sahte değildir. Kasada 14 bin 650 liralık açık da söz konusu değildir. Suçsuzum” dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.

BAŞKANA 3 YIL 5 AY, YÖNETİME BERAAT
Mahkeme heyeti, oda başkanı Ali Yılmaz’ı zimmet suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti.  Pişmanlık gösterip zararı giderdiği gerekçesi ile de cezası 4 yıl 2 aya, duruşmadaki iyi hali nedeniyle de 3 yıl 5 ay 20 gün hapse indirildi. Diğer sanıkların ise delil yetersizliğinden beraatlerine karar verildi.

YARGITAY SAVCISI KARARIN BOZULMASINI İSTEDİ
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyaya bakan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Fuat Uslu, oda yönetim ve denetim kurulu üyeleri hakkında verilen beraat kararı ile oda başkanı Yılmaz’a verilen 3 yıl 5 ay 20 gün hapis cezalarının bozulmasını talep etti. 

SAVCI: ODA YÖNETİCİLERİ CEZALANDIRILSIN
Savcı, oda yöneticilerinin ‘görevlerini kötüye kullandıkları’ iddiasıyla 2’şer yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Oda Başkanı Yılmaz’a verilen cezada indirim yapılmasının ve zincirleme işlenen suçta cezasında artırıma gidilmemesinin yasaya aykırı olduğunu belirtip Yılmaz’ın 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

KARAR 5’NCİ CEZA DAİRESİNE KALDI
Yargıtay Cumhuriyet Savcısının bu taleplerinin Yargıtay 5’nci Ceza Dairesi’nce de yerinde bulunması halinde yerel mahkemenin verdiği karar bozulup sanıklar yeniden yerel mahkemede yargılanacak.