Feyzioğlu, “Toplantıda Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk paketinin daha da genişletilmesi noktasında uzlaşıya vardık. Türkiye’nin önünü açacak hukuk devletini güçlendirecek tüm dünyaya demokrasimizin gücü konusunda en pozitif mesajı verecek ilk paketin Meclisimiz açıldığında ilk gündem maddesi olması için geniş bir mutabakatın bulunduğu özellikle ifade edildi” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Hakimevi’ndeki toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, Mevzuat Genel Müdürü Niyazi Acar, Strateji Geliştirme Başkanı Ertuğrul Çekin, Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Kubilay İnan, İcra İşleri Dairesi Başkanı Alim Polat, Bakan Özel Kalem Müdürü Ahmet Faruk Korkmaz ile TBB Başkanı Avukat Prof. Dr. Feyzioğlu, TBB Başkan Yardımcısı Avukat Ünsal Toker, TBB Genel Sekreteri Avukat Sabiha Tekin, Başkan Başdanışmanı Avukat Zafer Köken katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Feyzioğlu, basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

YARGI PAKETİ GENİŞLETİLECEK

Feyzioğlu, özetle şunları söyledi:

Yargıda kadının adı yok: Yalnızca yüzde 36,2’si kadın Yargıda kadının adı yok: Yalnızca yüzde 36,2’si kadın

“Toplantıda Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk paketinin daha da genişletilmesi noktasında uzlaşıya vardık. Bu kapsamda düşünce ve ifade özgürlüğünün yargısal güvencesini artırmak amaçlı belirli suçlarda İstinaf denetiminin üzerine Yargıtay denetiminin de getirilmesi konusunda mutabık kaldık. Davaların gereksiz gecikmeler sebebiyle yıllarca uzamasını önleyecek önemli tedbirler üzerinde durduk. Bu çerçevede avukatların Avukatlık Kanunu’nu kullanarak yargıda delil olmak üzere belge toplama yetkisinin güncellenmesi hususu genel kabul gördü. Ayrıca avukatların mahkemeye sunduğu belgelerin bir kez de ilgili yerlerden istenerek davaların uzamasına yol açan uygulamayı düzeltecek tedbirler konusunda uzlaşıldı. Hukuk mesleklerine giriş sınava konusu baştan sona bir kez daha ele alındı. Her noktasında uzlaşı teyit edildi.

MECLİSİMİZİN İLK GÜNDEM MADDESİ

Türkiye’nin önünü açacak, hukuk devletini güçlendirecek, tüm dünyaya demokrasimizin gücü konusunda en pozitif mesajı verecek ilk paketin Meclisimiz açıldığında ilk gündem maddesi olması için geniş bir mutabakatın bulunduğu özellikle ifade edildi. Türkiye Barolar Birliği olarak çoğulcu katılımcı anlayışla hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni sonuna kadar destekliyoruz. Bu kapsamdaki mevzuat çalışmalarının ilk günden beri içindeyiz. Ağustos ve Eylül aylarını en etkili şekilde değerlendirerek, TBMM açıldığında el birliğiyle ilk paketi hazır edeceğimize inanıyorum. Strateji belgesine emeği geçen herkese başta Sayın Adalet Bakanımız olmak üzere içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

http://www.cumhuriyet.com.tr