Vergi ödeme emirlerine dikkat!

Borçlu olmayabilirsiniz

Zamanaşımı olabilir

Usulsüz kesinleşmiş olabilir

Vergi daireleri ödeme emirlerini düzenlerken borcun zaman aşımına uğrayıp uğramadığını özellikle, bilerek dikkate almıyor.  Zamanaşımına uğramış vergi borçları ile ilgili vergi idarelerindeki anlayış; biz gönderelim ödeme emirlerini, nasılsa büyük bir bölümü itiraz etmez, 10 kişi itiraz etse 90 nı etmez.

Bir vergi uzmanı şöyle diyor:

Vergi idaresi onbinlerce kişiye ödeme emri gönderiyor, çok az kişi itiraz ediyor.

Mükellefler neden itiraz etmiyor?

Mükelleflerin bir kısmı borca itiraz yollarını bilmediği veya itiraz edilebileceğini bilmediği için, bir kısmı tebligat kendisine ulaşmadığı, sair yollarla tebligatın yapıldığı, bu durumdaki ödeme emirlerinin kesinleştiği düşüncesi ile itiraz etmiyor.

Vergi mahkemeleri itirazların % 90 nını kabul ediyor

Biz Hukuk Ofisi’nden Av. Çağlar Dilber vergi idarelerine karşı açtıkları davaların % 90 nını zamanaşımı veya tebligatlardaki usulsüzlükler nedeniyle kazandıklarını söylüyor.

Vergi davaları uzmanlık isteyen bir alan, vergi tebligatları 7201 sayılı tebligat yasasına tabi değil, Vergi Usul Yasasına tabi, ödeme emirlerine itirazlar İİK’dan farklı, kısaca vergi hukuku özel bir alan.

Mükellefler kendilerine gelen ödeme emirleri ile ilgili işin uzmanı bir hukukçuya mutlaka danışmalılar.

Vergi suçları

Vergi suçları ayrı bir ceza hukuk gibi, günlük kullanımda Vergi Usul Kanununa muhalefet suçu diye adlandırılan naylon fatura suçlarının unsurları birçok alanda TCK’dan ayrılıyor. İşin en kötü tarafı bu davalarda yargılama yapan ceza hakimlerinin çoğu konuya hakim değil, bilirkişi raporlarına  göre hüküm oluşturuyorlar.

Cezada ekonomik suçlar sıkıntılı bir alan, piyasayı bilmeyen, ticari ilişkilere ve terimlere yabancı hakimlerin bu alanda maddi gerçeği tespit etmeleri son derece zor ve birçok hatalı hüküm var.

Rahmi Ofluoğlu

[email protected]

GSM 549 452 42 01