Mal veya hizmet satın aldığınız şirket; daha sonra adresinde bulunamamış , defter ve belgelerini vergi inceleme elemanlarına ibraz etmemiş, fatura aldığı şirketin veya şirketin kendisinin sahte belge düzenlediği iddiası mevcutsa vb. (ki bu listeyi daha fazla uzatmak mümkün), ödediğiniz bedelin gider veya maliyet olarak dikkate alınmaması yanında katma değer vergisini de bir daha cezası ve faizi ile ödemek zorunda kalabilir, bir yandan da Mali idarenin sakıncalılar listesine girebilirsiniz. Matrah artırımını düşünen şirketlerde genel olarak, katma değer vergisi konusunda matrah artırımına yönelik olarak, maliyetin fazlalığından hareketle aftan yararlanma konusunda isteksizlik gözlenmektedir.

1. Olası riskleri ve bu risklerin boyutlarını gerçekçi bir gözle değerlendirmenizi öneririm

Değerli DÜNYA okurları, matrah artırımından yararlanıp yararlanmamaya karar verirken, 2011-2015 yılları arasında mal ve hizmet aldığınız tüm şirketleri ve bu şirketler nedeniyle yaşayabileceğiniz olası sorunları tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

2. İşin parasal boyutu bir yana mali idare tarafından kara listeye de alınabilirsiniz

Değerli DÜNYA okurları, Mali idare tarafından kara listeye alınmak demek belki de ticari faaliyetinizin sona ermesi anlamına dahi gelebilir. Fiiliyatta haklı olduğunuzu ispatlayana, konu hakkında bir mahkeme kararı alana kadar zararla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle bu konuda karar verirken listeye alınma hususunu da bir faktör olarak dikkate almanızı öneririm.

3. Ceza yargısına muhatap olma faktörü

Bu konuda değerlendirme yaparken dikkate alınacak bir diğer faktör, kayıtlarınızda bulunan bir fatura ile ilgili olarak sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanıldığı iddiasıyla ceza davasına muhatap olabilme olasılığıdır. İddaya konu rakam arttıkça bu olasılık büyüyecektir.

4. Düzenleyici iddiasına da muhatap olabilirsiniz

Çok çeşitli nedenlerle, hak ederek ya da hak etmeden vergi incelemeleri sırasında düzenlediğiniz belgelerin sahte ya da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı olduğu iddiasını muhatap olabilirsiniz. Böyle bir iddiaya muhatap olmak, parasal bir kısım iddialar yanında cezai yargılamayı da gerektirebilecektir.

5. Matrah artırımından yararlandığınız dönemlerle ilgili olarak artık sahte belge kullanımı veya düzenlendiği iddiasında bulunulamayacaktır.

6. Özel pişmanlık düzenlemesi

Şayet tespit ettiğiniz bir sorun var, bu sorun 2016 da da devam ediyor ise 30.06.2016 ya kadar olan dönemlerle ilgili olarak özel pişmanlık düzenlemesinden de yararlanabilirsiniz.

Bu ve benzeri nedenlerle, gelir veya kurumlar vergisi açısından matrah artırımına gidiyor iseniz, benim tavsiyem KDV açısından da matrah artırımını bir daha düşünmenizdir.

Zeki GÜNDÜZ

muhasebe