Nedim Türmen

Dünkü yazımızda Gelir Vergisi mükelleflerinin matrah artımından nasıl faydalanacaklarını özetlemiştik, bugün de siz değerli okuyucularımıza Kurumlar Vergisi'nde matrah artırımı uygulamasının püf noktalarını açıklamaya çalışacağım.
Asgari Matrah Tutarları…
Bu Kanun'un matrah artırımına ilişkin hükümlerinden yararlanmak isteyen Kurumlar Vergisi mükelleflerinin; 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yıllarına ilişkin olarak verdikleri yıllık Kurumlar Vergisi beyannamelerinde, beyan ettikleri matrahlarını aşağıdaki tabloda belirtilen asgari matrah tutarlarından az olmamak üzere belirlenen oranlarda artırmaları gerekmektedir. Bu yıllarda zarar beyan eden veya indirim ve istisnalar nedeniyle matrahı oluşmayan ya da hiç beyanname vermeyen mükelleflerde matrahlarını anılan yıllara ilişkin olarak belirlenen asgari tutarlarda artırarak uygulamadan yararlanabilecektir.

1

– Kurumlar Vergisi'nden muaf kooperatifler de matrah artırımı yapabilirler.
– Matrah artırımında, en son vergi dairesi tarha yetkilidir. Borç yapılandırmasında ise, borcun bulunduğu her bir vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir.
– Kanun'un yayım tarihine kadar sonuçlanan düzeltme talepleri ile sonradan yapılıp, kesinleşen tarhiyatlar da matrah artırımında dikkate alınacaktır.
– Tasfiyeleri tamamlanarak tüzel kişiliği sona eren şirketler, matrah artırımı yapamazlar. Tasfiye dönemleri için tasfiye memurları, tasfiyeden önceki dönemler için kanuni temsilciler yapabilir.
– Matrah artırımı tasfiye incelemelerine engel teşkil etmez. Tasfiye incelemeleri sonucunda tarh edilen vergilerden matrah artırımı üzerinden ödenen vergiler mahsup edilir.
– Devir alan kurumlar, münfesih kurum için matrah artırımı yapabilir.
Uygulama örneği;
X Ltd. Şti.'nin 2011- 2015 dönemlerine ilişkin beyan durumu aşağıdaki gibidir. Mükellef, ilgili yıllara ait kurumlar vergisi beyannamelerini süresinde vermiş ve hesaplanan vergiyi süresinde ödemiştir.

Çözüm: Bu verilere göre mükellefin ilgili yıllarda artırması gereken Kurumlar Vergisi matrah tutarları aşağıdaki gibi olacaktır.

Artırılan matrahlara uygulanacak vergi oranı nedir?

– Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulunmak istedikleri yıllara ilişkin; yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi beyannamelerini kanuni süresinde vermiş ve bu beyannameler üzerinden anılan beyannamelere ilişkin damga vergisi de dahil olmak üzere tahakkuk eden vergilerin tamamını süresinde ödemiş bulunan gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, bu vergi türlerine ilişkin olarak herhangi bir dönem için; bu Kanun'un 2 ve 3 üncü maddeleri hükümlerinden yararlanmamış olmaları şartıyla, Kanun'un 5'inci madde hükmüne göre artırdıkları matrahlara yüzde 20 yerine yüzde 15 vergi oranı uygulanmak suretiyle ödenecek vergi tutarı hesaplanacaktır.
– Yüzde 15 oranının belirlenmesinde, maddede öngörülen şartların her yıl için ayrı ayrı dikkate alınması gerekmektedir.
– Mükellefin Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamesini, kanuni süresinden sonra pişmanlık hükümlerine göre veya kendiliğinden düzeltme beyannamesi vermesi de artırılan matraha yüzde 15 oranının uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.
– Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin süresinde vermiş oldukları yıllık beyannamelerde, zarar beyan edilmiş olması veya ilgili kanunlarında yer alan istisna uygulaması, indirim ve mahsuplar nedeniyle ödenecek vergi çıkmamış olması durumunda da bu mükelleflerce artırılan matrahlara da yüzde 15 vergi oranı uygulanmak suretiyle ödenecek vergi hesaplanacaktır.

YARIN :  Sahte fatura kullananlara kurtuluş reçetesi


http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/nedim-turkmen/kurumlar-vergisi-mukellefleri-ve-matrah-artirimi-1391584/