Nedim Türkman

Bilindiği üzere, kamuoyunda “Vergi Barışı'' olarak nitelendirilen Kanun 19.08.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu Kanun ile yapılan düzenlemeleri; genel hatları ile sizlerle paylaşmıştım. Bu defa 9 günlük uzun bayram tatili boyunca, bu Kanun'un matrah ve vergi artırımı ile ilgili düzenlemelerini ayrıntılı bir şekilde siz değerli SÖZCÜ okuyucularına aktaracağım.
2015 yılı sonu verileri ile açıklanan Vergi Denetim Kurulu Faaliyet Raporu'nda ülkemizde;
– Toplam mükellef sayısı 2 milyon 527 bin 084
– İncelenen mükellef sayısı 58 bin 676
– İncelenme oranı yüzde 2.32
– İncelemeler sonucu tarh edilen toplam vergi 9 milyar 803 milyon 999 bin 983 TL'dir.
– İncelemeler sonucunda tarhı istenen verginin ise yüzde 53'ünü Katma Değer Vergisi, yüzde 9'unu Kurumlar Vergisi, yüzde 1'ini Gelir Vergisi oluşturmaktadır.
– 2015 sonu itibarıyla toplam vergi müfettişi sayısı 9 bin 205'tir.
Bu verilere göre; “beni kim nerden bulup da inceleyecek'' diye düşünmeyin. Piyangonun kime çıkacağı hiç belli olmaz.
Bu Kanun ile gerçek ya da tüzel kişi vergi mükellefleri matrah ve vergi artırımından faydalanarak 01.01.2016 öncesi bütün vergisel risklerini sıfırlayabilirler. Kanun'dan faydalanma süresi bittikten sonra, Maliye Bakanlığı matrah artırımında bulunmayan gerçek ya da tüzel kişileri mutlaka vergi incelemesine alacaktır. Kararınızı bu hususları dikkate alarak vermenizde fayda vardır.

HANGİ VERGİLER İÇİN MATRAH ARTIRIMINDAN YARARLANILABİLİR?

Mükelleflerin matrah artırımı uygulamasından yararlanabileceği vergi türleri ve vergilendirme dönemleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Bunun dışındaki vergi türleri ve vergilendirme dönemleri için matrah artırımında bulunmak mümkün değildir.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI YAPMAK NE KAZANDIRACAK?

Matrah ve vergi artırımından yararlanan mükellefler nezdinde, matrah ve vergi artırımı talebinde bulundukları vergilendirme dönemleri ve vergi türleri itibariyle, daha sonraki dönemlerde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacaktır.
Bununla birlikte;
– Gelir ve kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunan mükelleflerin; stopaj iadesi ile ilgili taleplerine,
– Katma Değer Vergisi için; sonraki dönemlere devreden KDV yönünden ve artırım talebinde bulunulan dönemler için ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran işlemlerden doğan terkin ve iade işlemlerine ilişkin inceleme yapılabilecektir.
– Artırımda bulunulan yılları izleyen dönemlerde, yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırımda bulunulan dönemler için; “Sonraki Dönemlere Devreden KDV” yönünden vergi incelemesi yapılabilecektir. Bu incelemelerde artırımda bulunulan dönemler için tarhiyat önerilemeyecek, elde edilen bulgular artırımda bulunulmayan dönemlerdeki tarhiyatlar için kullanılabilecektir.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI UYGULAMASININ PÜF NOKTALARI…

– Vergi matrahlarının takdiri için; takdir komisyonlarına sevk edilmiş bulunan mükellefler ile haklarında vergi incelemesine başlanılmış olan mükellefler de matrah artırımından faydalanabileceklerdir.
– Vergiye tabi faaliyet ve gelirleri bulunduğu halde, mükellefiyet tesis ettirmemiş ve dolayısıyla hiç beyanname vermemiş olanlar da matrah artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
– Adi ortaklıklar ve kolektif şirketlerde ortaklar, komandit şirketlerde komandite ortaklar, adi komandit şirketlerde komanditer ortaklar, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda bulunduklarından, bu mükellefler de anılan yıllar için matrah artırımından yararlanabileceklerdir.
– Zarar beyan eden mükellefler de matrah artırımı yapabileceklerdir. Bu durumda, matrah artırımında bulunulan yıllara ait zararların yüzde 50'si, 2016 ve izleyen yıl kârlarından mahsup edilemeyecektir.
– 213 sayılı Kanun'un 359'uncu maddesinin (b) fıkrasındaki “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler”, matrah artırımı hükümlerinden yararlanamayacaklardır.


http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/nedim-turkmen/firsati-kaciran-uzulur-1389434/