TBMM’si Başkanı Cemil Çiçek, 12 Nisan 2013 günün Taha Akyol’un Eğrisi Doğrusu programına konuk oldu. Taha Akyol’un yeni Anayasa sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Çiçek AİHM’nin Türkiye kararlarına da değinerek yargıyı eleştirdi. Cemil Çiçek'in yargıya ilişkin değerlendirmesi:

Yargıtay içtihatları ile uygulamaya yeterli desteği vermiyor. Mahkemeler karar verirken Yargıtay bu konuda ne dedi diye bakıyorlar, Yargıtay kararı arıyorlar. Yargıtay’ın kararları ile hukukun gelişmesine katkı vermesi gerekir.

Meclis adeta yasa makinesi haline geldi. Anayasanın 90. Maddesi “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir.” demektedir. Mahkemeler uygulamalarında anayasanın bu emredici hükmünü gözönünde bulundurmuyorlar.

Biz AİHM kararlarını bir kitap haline getirerek bütün savcı ve hakimlere gönderdik. “uluslararası sözleşmeler, AİHM kararları anayasanın 90. Maddesine göre iç hukuk hükmündedir, kararlarınızda bunları gözönünde bulundurun.” dedik.

Bana kaç tane mahkeme kararı gösterebilirsiniz uluslararası sözleşmelere, AİHM kararlarına atıf yapan?

Uluslararası sözleşmelerin üstünlüğü

Anayasanın 90. Maddesinin son fıkrasına göre; iç hukuk ile uluslararası sözleşmelerin çelişmesi halinde uluslararası sözleşmeler esas alınır.

Siyaset itibar kaybeder


Cemil Çiçek " Meclis yeni anayasa yapmayı başaramaz ise itibar kaybeder." dedi.
Meclis Başkanı yeni anayasa sürecinde partilerin anlaştığı ve anlaşamadığı konuları değerlendirdi. "Anayasa'da uzlaşma olmadığı takdirde bu iş pehlivan tefrikasına döner" diyen Çiçek, "sistemle ilgisi olmayan konuları süratle bir noktaya getirmeliyiz" dedi. Çiçek "yeni anayasa yapılmazsa Türkiye'nin karşılaşacağı problemleri herkes görmeli" şeklinde konuştu.

Rahmi Ofluoğlu