TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'de kabul edilen sınır ötesi operasyon tezkeresiyle ilgili, ''İnşallah o tezkerenin gereğini yapmak lüzumu hasıl olmaz'' dedi. 

Çiçek, İnönü Üniversitesi'nin 2012-2013 akademik yılı açılış töreninin ardından gazetecilerin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen sınır ötesi operasyon tezkeresiyle ilgili sorularını yanıtladı. 

Tezkereye karşıt görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine Çiçek, ''İnşallah o tezkerenin gereğini yapmak lüzumu hasıl olmaz. Suriye yöneticileri ve onu destekleyenler, Ortadoğu'da zaten kan ve barut fıçısı haline geldi. Bunu daha ileri bir noktaya taşıyacak bir politika içerisinde olmazlar'' diye konuştu. 

Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını korumak için böyle bir kararı alma ihtiyacı duyduğunu vurgulayan Çiçek, konunun bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Çiçek, şöyle devam etti: 

''Çünkü belli bir süreden beri maalesef Suriye'de yaşanan bu gelişmeler sebebiyle Türkiye bundan ciddi ölçüde rahatsız oldu. Zaman zaman atışlar oldu. Türkiye, sabırla bunlar daha ileri bir noktaya gelmesin diye de soğukkanlı davrandı. Böyle tezkereye ihtiyaç olduğu için meclisimiz de böyle bir kararı verdi. Tabii meclis tartışma yeridir. Her siyasi partimiz, söz alan her arkadaşımız ülke yararına görüşlerini orada dile getirmiş oldu. 'Niye o öyle dedi, bu böyle dedi...' Zaten herkes ülke yararına düşüncelerini söylesin diye meclisler var. Herkes düşüncesini orada gündeme getirmiş oldu. Sonuçta da meclis, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin elini güçlendirmek için böyle bir karar almış oldu.'' 

Tezkerenin kabul edilmesinin savaş anlamına mı geldiğinin sorulması üzerine Çiçek, ''Olmasını istemeyiz tabi, yani trafik kazası olsun istemeyiz. Ama bizim kurallara uymamız tek başına kazayı önlemeye yetmez. Karşıdan gelenin de kurallara uyması lazım. Karşıdan gelen sarhoşsa, ehliyeti yoksa, arabası yol şartlarına uygun değil de gelip size çarpıyorsa onu da değerlendirmek lazım. Ama Türkiye kurallara uyuyor'' diye konuştu. (15:15)
meclis haber