Yeni Yaklaşımlar ve Adaletbiz sitelerinde yayımlanan bir yazım üzerine, ("Yetmezse Bir Kaç ta Cariye")  Adaletbiz’e gönderilen bir yorum yazısı üzerine aşağıdaki açıklamaları yapma gereği ortaya çıkmıştır.

a)    Öncelikle belirtmem gerekir ki bu tarz soru/yanıt usulünü kullanmayı çok doğru bulmuyorum.
b)   Kadın erkek sorununa bakışım tamamen eşitlik ve özgürlük temelindedir. Dolayısıyla, sayın yorumcunun bana yönelttiği sorulara bu bağlamda yanıt vereceğim. Şöyle ki;
·      Kadın ve erkek her türlü hakkın kullanımı konusunda kesinlikle eşittir.
·      Devlet ve toplum, kadının erkekle aynı haklara sahip olması ve bu haklardan yararlanabilmesi için gereken sosyal ve yasal koşulları sağlamalıdır.
·      Kişiler karar verirken özgür olmalıdır. Ancak bu özgürlük sosyal, siyasal, yasal ve ekonomik dayatmalarla yönlendirilmemelidir. Her türlü (çevre, din, ebeveyn, işveren ve yönetici) etkiden uzak tam bir özgürlükten söz ediyorum.
·      Kadının elinden tüm seçenekleri alarak, adeta kesim bandına yerleştirdikten sonra, kendi iradesiyle çok eşe razı oldu demek kadın için onur kırıcı ve aşağılayıcı bir tutum olduğu kadar, bu durumu normal göstermeye kalkışmak ta onursuzca ve iki yüzlü bir davranış olur kanısındayım.
c)    Muta nikahı (Süreli nikah) konusuna gelince. Belirtmem gerekir ki, fıkıh alimi olduğum iddiasında değilim. Ancak, çoğu imamdan daha çok konuya vakıf olduğumu söylemek zorundayım. Dolayısıyla;
·      Yazımda da belirttiğim üzere, günümüzde özellikle İran’da uygulanan geçici nikah Sünni kesim tarafından kabul edilmemektedir.
·      Şii inancında yer alan bu uygulama, Anadolu Alevilerince de reddedilmektedir.
·      Dolayısıyla, İslam dünyasında konu tartışmalıdır. Benin ifademde de bir yanıltıcı yön bulunmamaktadır.
·      Siyasal nedenlerle İslam şeriatının yanlış izahlarının çok yaygın olduğu günümüzde, sayın yorumcunun bana suçlama yöneltmek yerine, güvendiği kaynaklardan konuyu araştırması daha uygun olurdu sanırım.
·      Konuyu daha etraflıca tartışmak için bu platformun uygun olmadığını düşünüyorum.
Bu zorunlu yanıtı yayımlamak üzere Adaletbiz sitesi yöneticilerine saygıyla sunarım. 31/05/2011



Av. Abdurrahman Bayramoğlu