SORU:

Merhabalar, benim eşim 27 yıldır devlet memuru olarak çalışmıştır. Emekli olması için Yaş haddine takıldığından dolayı halen  çalışmaktadır .
- Şuanda istifa edip sigortalı olarak  çalışması durumunda emekli  ikramiyesi  alabilecek midir? 
- Yaş haddini tamamlayınca mı alacaktır? 
- Yoksa bu hakkını tamamen kaybetmiş mi olacaktır? 
- Emekli aylığını devlet memuru olarak mı sigortalı olarak mı alacaktır?

-Doğum tarihi: 01.02.1969
-Memuriyete başlama tarihi: 27.07.1987

CEVAP

EMEKLİLİK HİZMET SÜRESİNİ DOLDURAN, ANCAK YAŞINI DOLDURMAYANLAR GÖREVLERİNDEN AYRILABİLİRLER Mİ? AYRILDIKLARINDA HAKLARI NE OLUR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş ve uygulanmaktadır. 2008 yılı Ekim ayı başından ÖNCE Devlet Memuru olanların emeklilik şartları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu ile sağlanmaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 hükmü, 8 Eylül 1999 öncesinde SSK., Bağ-Kur, Emekli Sandığı  çalışmaları  olmayıp, 8 Eylül 1999 sonrasında ve 2008 yılı Ekim ayı öncesinde göreve girmiş olan Devlet Memurlarını ilgilendirmektedir. Bu maddeye göre  Kadın  Devlet Memuru 58 yaş ve 25 yıl hizmet; Erkek Devlet Memuru 60 yaş ve 25 yıl hizmet; olursa emekli olabilmektedirler.  Kadın  ve Erkek Devlet memuru her ikisi içinde 25 yıl hizmet koşulu bulunmaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmü; 8 Eylül 1999 öncesinde SSK., Bağ-Kur, Emekli Sandığı  çalışmaları  olan Devlet Memurlarını ilgilendirmektedir. Bu maddeye göre emeklilik şartları yaş açısından kademeli geçiş yaş şartları olup,  Kadın  Devlet Memuru bu yaş şartı ile birlikte 20 Hizmet Yılını, Erkek Devlet Memuru da bu yaş şartı ile birlikte 25 Hizmet Yılını tamamlarda emekli olabilmektedirler.

Emekli aylığı, emekli  ikramiyesi  Yaş + Hizmet Yılı= Emekli Aylığı ve Emekli  İkramiyesi  demektir. Yani emekli aylığı ve emekli  ikramiyesi  Devlet Memurlarının hizmet yıllarını ve yaşlarını tamamlayıp aylık bağlandığı tarih itibariyle ödenen tutarlardır. Hizmet yılını doldurup görevinden ayrılanlara İŞÇİLER DE olduğu gibi ödeme yapılmamaktadır. İŞÇİLER Kıdem Tazminatına hak kazandıklarında işlerinden ayrıldıklarında ödemelerini alabiliyor, ancak DEVLET MEMURLARI için aylık bağlanılması koşulu olduğu için emekli  ikramiyesini  alamıyorlar.

5434 sayılı Kanunun göre emeklilik hakkının elde etmekle birlikte yaşı tutmayanlardan istifa edenlerin, yaşları dolduğunda( 3-5 yıl sonra) emekli  ikramiyeleri , ayrıldıkları tarih esas alınarak  hesap  edilmektedir.Buradaki dezavantaj  Kadın  ise 20, Erkek ise 25 hizmet yıllarını doldurup istifa ederek görevlerinden ayrılanlar,  ikramiye  tutarlarını alamayacakları için aylık bağlanacağı tarihe kadar alacakları  ikramiye  tutarını değerlendiremeyecekler, dolayısıyla piyasa değeriyle değer kaybına uğrayacakları kaçınılmaz olacaktır.Biraz olsun avantajlı durumları, emekli aylığı bağlandığı tarihteki katsayılar üzerinden  ikramiye tutarlarının  hesap  edilmesi olacak, ve alacakları  ikramiye  tutarlarını da aylık bağlandığı tarihteki kendisiyle aynı bir Devlet Memuru emeklisi ile aynı tutarda alacaklardır.

İKRAMİYE  TUTARININ ÖDENMESİ HAKKINDA DEĞERLENDİRMEMİZKadın  ise 20 veya 8 Eylül 1999 tarihinden sonra göreve girmiş  Kadın  memur için 25), Erkek ise 25 Hizmet yılını dolduran ve yaşlarını beklemek için istifa edenlerin istifa ettikleri tarihteki  hesaplamalara  gore aynen Kıdem Tazminatında olduğu gibi  ikramiye  tutarlarının ödenmesinin gerektiğini söyleyebiliriz.

İstifa sonrasında yaşı beklemek için hiç bir surette  çalışmayanlar ; Devlet memurluğundan istifa ettikten sonra yaşı bekleyen ve bu süre içerisinde SSK.lı veya Bağ-Kurlu  çalışmayanlar  yaşlarını tamamladıklarında Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekir. Müracaat sonrasında kendilerine 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa gore emekli aylığı bağlanır, emekli  ikramiyesi  ödenir, sağlık kapsamına alınır.

İstifa sonrasında yaşı beklemek için SSK.lı veya Bağ-Kurlu olarak 1440 günden (3 yıl 6 ay veya daha fazla) fazla çalışanlar; Hizmetlerini dolduranlardan görevinden ayrılanların açıkta iken SSK'lı veya BAĞ-KUR'lu  çalışmaları  olur ise, 2829 sayılı Kanun Madde 8 hükmüne göre son yedi yıllık hizmetlerinin en az yarısından fazlasının (3 yıl 6 ay) Emekli Sandığına tabi olması koşuluyla, 5434 sayılı Kanun hükümleri esas alınarak aylık bağlanır, bu süreden fazla olursa Emekli Sandığınca aylık bağlanmaz, SSK. veya Bağ-Kur aylığı bağlanır.

İstifa sonrasında yaşı beklerken SSK.lı veya Bağ-Kurlu çalışanlar emekli  ikramiyesini  belirli şartlarda alabilirler;

1- 8 Eylül 1999 öncesinde göreve başlayanlar, 8 Eylül 1999 sonrasında istifa ettikleri tarih itibariyle 15 yıllık sigortalılık süreleri ve 10 yıl ve daha fazla hizmetleri varsa emekli  ikramiye  tutarlarını aylık bağlandığı an itibariyle alırlar. Bu demektir ki, 20 veya 25 hizmet yılları varken istifa ederlerse yaş koşulunu da tamamlayıp aylık bağlandığı an itibariyle emekli  ikramiyeleri  de kendilerine ödenir.

2- 8 Eylül 1999 sonrasında ilk defa göreve başlayanlar ve bu tarihten önce  çalışmaları  olmayanlar istifa ederlerse sadece 7000 gün olursa veya 25 yıllık sigortalılık süresi olur ve bu süre içerisinde 4500 gün çalışılan süreli olursa aylık bağlandığı an itibariyle emekli  ikramiyeleri  de kendilerine ödenir.

3- Devlet memurluğunda geçen hizmetlerine karşılık emekli  ikramiyelerinin  alabilmek, kesinlikle Emekli Sandığınca emekli aylığı bağlanmasına tabi değildir. İster Emekli Sandığınca, İster Bağ-Kurca İsterse SSK.ca aylık bağlandığı an emekli  ikramiyeleri  kendilerine ödenir.

4- Emekli  ikramiyesinde  hakkını kaybetme gibi durum bulunmamaktadır.

İstifa sonrasında yaşı beklerken  çalışmayan  veya SSK.lı veya Bağ-Kurlu çalışanlar nasıl sağlık yardımı alırlarÇalışmayanlar  Genel Sağlık Sigortası primlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna kendileri ödeyeler, çalışanlar ise çalıştıkları işyerlerine tabi olarak, kendi adına çalışanlar da kendi adlarına ticaret sahibi olarak sağlık yardımı alabilirler. Aylık bağlandığı an tamamen emekli olarak sağlık yardımından yararlanırlar.
Memurlar.Net - Özel