Son dakika haberi: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili son durum hem emeklilikte yaşa takılanlar hem de gündemi takip edenler tarafından merakla araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Selçuk’tan peş peşe gelen açıklamalar sonrası EYT için kapılar “şimdilik” kapanmışa benziyor. Ancak EYT'liler haklarını alabilmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Peki EYT'lilerin AİHM davasında yeni gelişme var mı? EYT AİHM’de kazanırsa ne olur?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili son durum hem emeklilikte yaşa takılanlar hem de gündemi takip edenler tarafından merakla araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Selçuk’tan peş peşe gelen açıklamalar sonrası EYT için kapılar “şimdilik” kapanmışa benziyor. Ancak EYT'liler haklarını alabilmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Peki EYT'lilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) davasında yeni gelişme var mı? EYT AİHM’de kazanırsa ne olur?

Hastalanan - doğum yapan işçiye kötü haber! Hastalanan - doğum yapan işçiye kötü haber!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamayla ‘Seçimi kaybetsem de bu işte yokum’ diyerek EYT’lilere kapıları kapattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT konusunda şunları söylemişti: “Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik.  İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor.”

"Her türlü kombinasyonu denedik”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda ellerinde 10'dan fazla analiz olduğunu belirterek, "Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil." dedi. Geçirdiği rahatsızlık sonrası ilk kez TBMM’ye gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin milletvekilleriyle yemekte buluştu. Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kuliste görüşen Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili “Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının Türkiye açısından isabetli olduğunu” söyledi. Bahçeli, “EYT’lerin muhalefetin tahriklerine kapılmaması gerektiğini” de söyledi.

EYT’liler AİHM’de kazanırsa ne olur? 

EYT'liler haklarını alabilmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlardı. Peki EYT'lilerin AİHM davasında yeni gelişme var mı? AİHM'den böyle bir çıkması EYT'lilerin umutla beklediği yasanın çıkmasını sağlar mı? Avukat Esra Aydın Ekici EYT’nin AİHM sürecine ilişkin şunları ifade etti: “İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi de ülkemizin taraf olduğu usulüne uygun onaylanmış bir sözleşme olduğu için kanunun üstü konumunda. Bu sebeple EYT'liler bakımından lehe bir karar çıkarsa, çıkan kararda hak ihlali olduğu kanunların buna uyarlanması ve hak ihlaline ilişkin tazminat ödenmesi şeklinde bir karar olacaktır. Ne olursa olsun kararda çıkan tazminatı ödemekle yükümlü olacaktır. Bu sebeple lehe bir karar çıkması halinde kanunlarımıza herhangi bir etki yapması çok muhtemel olmasa da EYT'lilerin hak ihlalinden kaynaklı tazminat alacağı muhtemel görünüyor.”