Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne atanan Remzi Akçin, ‘gümrüğü yanıltmaktan’ salı günü yargıç karşısına çıkacak. Akçin’e yönelik suçlamada bulunan ise emrindeki Gebze Petro Kimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğü. Devlet Bakanı Yazıcı, Akçin’in hakkındaki davanın sürdüğünü kabul ederken “Kişilerle ilgili hüküm tesis edilmediği sürece herkes masum sayılır” sözleriyle bürokratına sahip çıktı.

Müdür sanık

memur davacı

Akçin’in Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne atanmasıyla Aziz Nesinlik bir tablo ortaya çıktı. Akçin, kendi kurumunu aldatmaktan yargılanıyor

İLHAN TAŞCI

ANKARA - Remzi Akçinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne atanmasıyla ilginç bir tablo ortaya çıktı. Akçinin yargılamasının sürdüğü davada müdahil olarak, karşısına emrindeki Gebze Petro Kimya Gümrük Müdürü çıkacak. Akçine yönelik suçlama ise hayli ilginç, başında bulunduğu kurumu yanıltmak”. Remzi Akçinin Gebzedeki akaryakıt kaçakçılığı davasının halen sürdüğü anlaşıldı. 2006’da gümrük müfettişleri yürüttükleri bir soruşturma sırasında kendi teşkilatlarının en tepe noktasına uzanan bir kaçakçılık olayını ortaya çıkarmışlardı.

Gümrüğe bağlı akaryakıt

Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz ile Gümrük Müfettişi Yakup Güneş, 17 Ağustos 2006 tarihli bir ek soruşturma raporu düzenledi. Bu raporda, Gebzede firma tarafından ithal edilmek istenen ve kaçakçılık suçuna konu olan akaryakıtın yüzde 300 gümrüğe bağlı akaryakıt olmasına karşın, gümrüksüz girişe olanak veren Gümrük Genel Müdürlüğü yazısını imzalayan Akçin ile dönemin İzmit Gümrük Başmüdür Vekili Şükrü Keleşin kaçakçılıkla mücadele yasasındaki kaçakçılığa yardımsuçu işledikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma yapılması istenmişti. Gümrük Müfettişleri, raporun bir örneğini Başbakanlık Teftiş Kuruluna da göndermişlerdi.

Gebze Başsavcılığına yapılan suç duyurusunun ardından dava açılmıştı. İddianamede dönemin Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrük Başmüdürü Şükrü Keleş ve şirket yetkilisi olan Hakan Biçer, Mustafa Bakiler, Ersin Yılmaz, İsmail Solak, Hasan Emirzade, Gümrük idaresini yanıltarak eşya ithaliile suçlandılar. Davanın, temyiziyle birlikte yerel mahkemede yeniden görülmesi sürüyor.

Davanın müdahili ‘Gebze’

Salı günü yapılacak duruşmada, amirsanık olarak memurise davacı olarak karşı karşıya gelecek. Çünkü Remzi Akçine yönelik suçlamada bulunan ve davanın müdahili Gebze Petro Kimya Ürünleri İktisas Gümrük Müdürlüğü. Remzi Akçin ile Keleş hakkında takipsizlik kararı verilmesi üzerine Petro Kimya Gümrük Müdürlüğü, Kartal Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak iki gümrük bürokratının yargılanması gerektiği gerekçesiyle karara itiraz etmiş ve yargılanmalarının yolunu açmıştı. Remzi Akçinin önceki gün Gümrükler Genel Müdürlüğüne atanmasıyla birlikte, yargılanmasının yolunu açan gümrük biriminin amiri konumuna geldi.

Cumhuriyet