TBMM Tarım Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen ve ‘gıdada sahteciliğe karşı’ yeni cezaların yanı sıra, ‘ispatı olmayan beslenme tavsiyelerinde bulunanlara müeyyide getirilmesini’ öngören düzenlemeleri de içeren bir yasa teklifi hazırlandı.

'Yeşil ışık' teknolojisi Monaco'da ilgi gördü 'Yeşil ışık' teknolojisi Monaco'da ilgi gördü

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, teklif yasalaşırsa, gıda alanında bilim kurulu oluşturulacak. Televizyon, gazete ve sosyal medya platformlarına kurulun onaylamadığı açıklamalarda bulunanlara para cezaları verilecek.

Teklif, TBMM Tarım Komisyonunda da tartışmalara sebep oldu. Komisyon Başkanı AKP’li Yunus Kılıç, bir süre önce “Kahvaltı yapmanın faydası yok” dediği için dünyada gündem olan Dr. Mehmet Öz'den örnek vererek “Amerika’da şovlar yapıyor artık. Birkaç gün önce Amerika senatosu bunu saatlerce terletti ve ceza da alacak. Alması da lazım” dedi.

AKP’li Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

‘HER ALANDA KONUŞANIN DERİNLİĞİ OLAMAZ’

“Bilim kurulu kuruyoruz. Çalışma hayatları sonlanmış, çalıştıkları süre içerisinde bilimsel başarı yakalayamamış bazı insanlar var medyada. Bunlar bir gün zeytinyağı, bir gün koronavirüs, başka bir gün ise çörek otuyla ilgili konuşuyor. Her alanda konuşan insanların bir derinliği olamaz. Kimsenin toplumu yanıltmaya hakkı yok. Elinde bir belgen var mı? Yok! Yayının var mı? Yok! Yapılmış yayın var mı? Yok! Bilimsel bir kanıtın var mı? Yok! Böyle bir şey olamaz. Sen, kendi şov programlarının seyredilmesini artırmak için yapıyorsun, kendi kişisel gelirlerini artırmak için yapıyorsun. Dolayısıyla böyle bir hakkın yok.”

KARATAY VE DİZDAR’I ELEŞTİRDİ

İsim vermeden Prof. Dr. Canan Karatay ve Doç. Dr. Yavuz Dizdar'ı da eleştiren Yunus Kılıç “Televizyonlarda çıkıp ‘Koronadan çok da korkmayın ya, kelle paça yiyin geçer’ diyen adamlar var. Peki, bunların yapmış oldukları bu konuşmaların toplumu nasıl etkileyeceğini denetleyen bir sistem olmalı. Bir örnek vereyim yine televizyonlarda çıkıyor diyor ki bilim adamı hüviyetiyle, uzman gözüyle çıkıyor oraya. ‘Tavuk eti, kanser yapar’ “Niye yapar? Nereden biliyorsun? Var mı bir delilin? Bunun cezası olmayacak mı?” diye konuştu.

‘SİVİL TOPLUM GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAYABİLMELİ’

CHP Milletvekili Cengiz Gökçel de yanıltıcı bilgileri veren kişileri cezalandırmak gerektiğini söyledi. Ancak medya kuruluşlarının bu noktada ayrışması gerektiğini dile getirdi. Gökçel "Tanımın sınırları açıkça çizilmeli. Gerçeğe aykırı yayınlar ifadesi netleşmeli. Sivil toplum kuruluşları görüşlerini özgürce açıklayabilmeli. Yayın yasağı koyduğunuz zaman bu iş başka bir mecraya gider. Burada basını bence baskı altına alacak bir düzenleme. Bu konuda çekincemiz var" diye itiraz etti.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/gidaya-bilim-kurulu-geliyor-tv-de-beslenme-onerisi-yapana-ceza-verilecek-307570