Genel merkez ile muhalifler arasındaki olağanüstü kurultay konusunda yaşanan hukuki mücadeleye Yargıtay'ın muhalifler lehine aldığı kararla nokta koymasının ardından yeni uzlaşmazlık kurultayın tarihi ve yeri konusunda yaşanıyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partinin Olağanüstü Büyük Kongresi'nin 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılacağını, kendisinin de yeniden aday olacağını açıklamıştı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da Çağrı Heyeti'nin belirlediği 19 Haziran tarihi için 'tanımıyoruz' açıklamasını yaptı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilen çağrı heyeti pazartesi günü yaptığı açıklamada, kurultay konusunda yetkili ve görevli tek organın kendileri olduğunun Yargıtay tarafından da onandığını vurguladı.

Açıklamada, bu yetkiyle kongrenin 19 Haziran'da Ankara Büyük Otel Kongre Merkezi'nde toplanmasına karar verildiği kaydedildi.

Image copyrighGES

Bugüne nasıl gelindi?

MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide 'tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.

Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.

Mahkeme de, 'büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği'' sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için "Çağrı Heyeti" oluşturdu.

Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.

Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.

Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.

Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine gelmişti.

Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmamıştı.

Geçen hafta yaptığı açıklamada, ''Şunun özellikle bilinmesini isterim ki, kim ya da kimler Genel Başkanlığa aday olacaksa şahsımla yarışacaktır" diyen Bahçeli adaylığını ilan etmişti.

Kurultay için adaylığını ilan eden diğer isimler ise Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Ogan ve Ümit Özdağ.