Önceki Genel Kurmay başkanı İlker Başbuğ CNN'de Tarafsız Bölge'de "15 Temmuz darbe teşebbüsünün hedefi silahlı kuvvetlerdi" dedi. Başbuğ şöyle devam etti:
"Amaç orduya güvenin dibe vurmasiydi..Amerika bunu Ergenekon, Balyoz, Odatv, Casusluk davalari ile yapmak istedi başaramadı. .15 Temmuzu CİA planladi, FETÖ yü kullanmış olabilir. .CİA darbeyi planladı, provoke etti ve başarız olması için bütün tedbirleri aldı. Sonuçta ordunun itibari büyük hasar gördü. ."
Darbenin arkasında CİA'nin olduğu kesin, ABD hükümetinin durumunu bilemiyorum.
-CİA neden ordunun itibarının dibe vurmasını istedi?
"Suriye'ye bakın, ABD orda ne yapmak istiyor? Güçlü bir Türk ordusu işlerine gelmedi."

Cumhuriyet haberi şöyle verdi:

CNN TÜRK'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge'ye, FETÖ kumpasına kurban giden en yüksek rütbeli isim, Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ konuk oldu. Başbuğ'un "15 Temmuz'u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum" ve "Darbe girişimi TSK kaynaklıymış gibi tedavi edilmeye çalışılıyor" sözleri epey dikkat çekti.

Başbuğ darbe girişiminin ardından ilk kez canlı yayında CNN TÜRK’te Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlıyor.

İşte Başbuğ'un açıklamalarından öne çıkanlar:

15 Temmuz'u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum, 15 Temmuz TSK'ya sızan cemaatin silahlı darbesidir. 15 Temmuz bugüne kadar yaşanan darbelerle aynı havuzda değil.

15 Temmuz'u planlayan uygulayan ana iskelet cemaattir. Bu kalkışmaya müdahalede gecikenlerin hepsi cemaatçi olmayabilir.

3 grup var

15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler… Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.

Başbuğ, TSK’ya sızan FETÖ unsurlarının askeri darbelerdeki gibi kendi başına bu hareketi yapmadığını söyleyerek, “Kendilerine özgü hedef ve amaçları mı var? Dışarıdan bu hareketi yönlendirenlerin hedef ve amaçları var” diye konuştu.

Darbe girişimi TSK kaynaklıymış gibi tedavi edilmeye çalışılıyor.

MİT Müsteşarının sivil olmasıyla MİT, TSK'dan tamamen çekildi.

TSK, kışla dışındaki askerlerin izleyemiyor, bunu MİT yapmalı. TSK'nın FETÖ'yü izlemek için yeterli istihbarat imkanı yok.

MİT'te asker varken, TSK cemaatle mücadale edebiliyordu.

Turgut Özal zamanında oldu

Cemaatin TSK'ya sızması 70'li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu. Bülent Ecevit de sempatiyle bakıyordu. Yine Tansu Çiller döneminde de böyleydi. Erbakan'ın cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz. 2002-2007 dönemi ayrı bör dönem. Cemaatle iyi geçinelim, ama TSK'ya çatışmaya girmeyelim dönemi. Genelkurmay Başkanı iken bugün bu tehdit bize yarın size demiştim.

2011'de cemaatle ilişkilerin kırılma yaşadığı dönem.

Fenerbahçe inanılmaz direndi
 
3 Temmuz 2011'de önce Fenerbahçe'ye şike davası açıldı. Bu süreçte dik duran gerçek mücadale yapan her boyutuyla ama başkanından son taraftarına kadar Fenerbahçe inanılmaz tarihi bir direniş, birlik ve beraberlik gösterdi. Bunu her zaman ifade ederim

Tutuklanmamdaki mesaj Başbakan'aydı

Benim tutuklanmam birilerine mesajdır. Tutuklanmamdaki mesaj Başbakan'aydı. Bir ay sonra 7 Şubat MİT olayı patladı. Artık AK Parti ile cemaatin kopma aşamasına geldiğini görüyoruz.

2012-2016 arasında Erdoğan, cemaate karşı tek başına savaş verdi.

15 Temmuz'da komuta kademesi iyi bir sınav veremedi. Bazır erlere ve subaylara ait görüntüler rahatsız ediciydi. 15 Temmuz'un incelenmesi bağımsız bir kuruma verilebilir.

Bu darbeye kalkışan cemaat, Kendi din anlayışlarına uygun bir devlet sistemi kuracaktı. Burada hedef TSK'ydı. Bu kalkışmada dış destek de var. Olmaması işin tabiatına aykırı.

Gülen nerede yaşıyor. ABD'de. Orada o imkanları sağlayan kim? CIA. Bu istihbarat örgütü ona ABD'de kalma iznini boşuna mı vardı. İstihbaratın onu kullanmayacağını mı düşünüyorsunuz?

Kumpaslarla TSK itibarını kaybetmedi, gücünü kaybetti.

adaletbiz